Αστρολογία - Ζώδια - Η θεωρία των Δεκανών

Πήγαινε κάτω

Αστρολογία - Ζώδια - Η θεωρία των Δεκανών Empty Αστρολογία - Ζώδια - Η θεωρία των Δεκανών

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Κυρ Ιαν 31, 2010 5:46 am

ΜΑΘΗΜΑ 7Ο : Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΝΩΝ

Μία ενδιαφέρουσα θεωρία στο χώρο της δυτικής αστρολογίας αφορά τη διαίρεση των ζωδίων σε τρία δεκαήμερα, καθένα από τα οποία έχει λίγο διαφορετική προσωπικότητα από τα άλλα δύο και έχει ένα δικό του δεύτερο κυβερνήτη. Η θεωρία των δεκανών διατυπώθηκε στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα από τους αστρολόγους της εποχής με κυριότερο εκπρόσωπο τους τον Άλαν Λήο.

Ο Λήο επηρεασμένος από την ινδική αστρολογία που διαιρούσε κάθε ζώδιο σε 29 μοίρες, προσπάθησε να εισάγει παρόμοιες διαιρέσεις στη δυτική αστρολογία, βρήκε όμως ότι η μόνη διαίρεση που λειτουργούσε πρακτικά ήταν η διαίρεση σε τρία δεκαήμερα.

Με βάση το σύστημα του Λήο οι κυβερνήτες των δεκαημέρων προκύπτουν από τους κυβερνήτες των ζωδίων της ίδιας τριπλότητας, ξεκινώντας από το ζώδιο που βρισκόμαστε και προς τα δεξιά. Έτσι στο ζώδιο του Κριού το πρώτο δεκαήμερο του Κριού κυβερνιέται από τον Άρη όπως και ο Κριός, το δεύτερο από τον Ήλιο, που αντιστοιχεί στο Λέοντα και το τρίτο από το Δία που αντιστοιχεί στον Τοξότη. Αν πάμε όμως στο ζώδιο του Λέοντα, τότε το πρώτο δεκαήμερο κυβερνιέται από τον Ήλιο, που αντιστοιχεί στο Λέοντα, το δεύτερο από το Δία, που αντιστοιχεί στον Τοξότη και το τρίτο στον Άρη που αντιστοιχεί στον Κριό.

Βεβαίως υπήρξαν και άλλοι μελετητές που απέδιδαν διαφορετικούς κυβερνήτες, αλλά η άποψη του Λήο είναι αυτή που τελικά έχει επικρατήσει.
Παράλληλα και εκτός από τους κυβερνήτες κάθε δεκαήμερο επηρεάζεται από τα ζώδια της τριπλότητας ως προς τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα ο Κριός του 2ου δεκαημέρου γίνεται πιο σταθερός, επηρεαζόμενος από το Λέοντα, ενώ ο Κριός του 3ου δεκαημέρου γίνεται πιο ταξιδιάρης, επηρεαζόμενος από τον Τοξότη.

Θα πρέπει να πούμε βεβαίως εδώ ότι η λογική της διαίρεσης των ζωδίων δεν είναι πρωτοτυπία της εποχής μας. Στην ελληνιστική αστρολογία για παράδειγμα υπήρχε η λογική των ορίων των πλανητών, όπου κάθε ζώδιο διαιρούνται σε πέντε τμήματα, τα οποία κυβερνούσε ένας από τους πέντε πλανήτες (εκτός του Ήλιου και της Σελήνης). Αυτές είναι τεχνικές που δε χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη σύγχρονη αστρολογία, εκτός ίσως του κλάδου της ωριαίας. Σε κάθε περίπτωση, αν και γοητευτικές οι ερμηνείες αυτές δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνουν πάντοτε δευτερεύουσες πλευρές της προσωπικότητας μας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα επικουρικά της κυρίαρχης ερμηνείας του πλανήτη σε ζώδιο και οίκο.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης