Εσωτερική Αστρολογία - Έννοιες και Σύμβολα - Μέρος ΙΙ

Πήγαινε κάτω

Εσωτερική Αστρολογία - Έννοιες και Σύμβολα - Μέρος ΙΙ Empty Εσωτερική Αστρολογία - Έννοιες και Σύμβολα - Μέρος ΙΙ

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Κυρ Οκτ 18, 2009 10:37 pm

To έργο της Alice Bailey

Μετά τον Άλαν Λίο η σημαντικότερη εκπρόσωπος της εσωτερικής αστρολογίας θεωρείται η Alice Bailey. Η Bailey ξεκίνησε ως μέλος της Θεοσοφικής Εταιρίας, στην πορεία όμως ακολούθησε μία δική της προσωπική πορεία, ιδρύοντας με τον άνδρα της τη Σχολή Arcane. Προχώρησε πολύ περισσότερο στην εξειδίκευση της Εσωτερικής Αστρολογίας, εισάγοντας έννοιες και αποκαλύπτοντας μυστικά που έως τότε θεωρούνταν γνώση μόνο για τους μυημένους. Η ίδια πάντως ισχυριζόταν πάντα ότι ήταν υπό την καθοδήγηση του εσωτερικού δασκάλου Θιβετιανού, ένα όνομα που στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι αφορούσε το δάσκαλο Djwhal Khul.

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με την ιστορία των εσωτερικών σχολών στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα τα παραπάνω στοιχεία ίσως να μη σημαίνουν και πολλά. Γεγονός είναι όμως ότι η Bailey καθοδηγούμενη ή όχι θεωρούσε ότι η αστρολογία είχε ανάγκη από μία ριζική ανανέωση για να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Νέας Εποχής. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε μία σειρά από αποκαλύψεις και προτάσεις που όπως η ίδια πίστευε θα ανοίξουν προοδευτικά τα μάτια των σπουδαστών και θα βάλουν την αστρολογία σε ένα νέο δρόμο. Ας δούμε μερικές τέτοιες δηλώσεις και αποκαλύψεις...


Τι είναι η Αστρολογία – Αστρολογικές Πλάνες

1. Η Αστρολογία όπως είναι χτισμένη σήμερα βασίζεται σε μία πλάνη. Στην πλάνη ότι ο ζωδιακός γυρίζει γύρω από τον Ήλιο (τομή με την εκλειπτική). Στην πραγματικότητα ο Ήλιος περιστρέφεται και αυτός γύρω από ένα άλλο κέντρο μαζί με έξι άλλα ηλιακά συστήματα, δημιουργώντας μία νέα ομάδα των εφτά. Τα επτά ηλιακά συστήματα σε συνδυασμό με τα τρία μεγάλα άστρα (Μεγάλη Άρκτος, Πλειάδες, Σείριος) σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο ζωδιακό κύκλο που διέπεται αριθμολογικά από τον αριθμό δέκα.

2. H εκλειπτική δεν είναι κάτι πραγματικό αλλά μία εικονική τροχιά. Το πέρασμα του Ήλιου από τα ζώδια δεν αντιστοιχεί στους πραγματικούς αστερισμούς. Οι ερμηνείες που δίνονται και το αστρολογικό σύστημα που λειτουργεί εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει βασιστεί σε μία σειρά από μαζικά αρχέτυπα που δημιουργήθηκαν από την εποχή παλαιότερων πολιτισμών (Άτλαντες). Σήμερα συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα αρχέτυπα. Στο μέλλον όμως θα υπάρξει ένας άλλος ζωδιακός που θα περιλαμβάνει διαφορετική αφετηρία και διαφορετικές κατανομές. Θα περιλαμβάνει επίσης και την κίνηση και των επτά ηλιακών συστημάτων.

3. Ο Χώρος σύμφωνα και με τη διδασκαλία της Έλενας Μπλαβάτσκυ είναι Ον. Δεν είναι κάτι αφηρημένο αλλά κάτι ζωντανό. Η Αστρολογία δεν είναι απλά μία Επιστήμη που μελετά γενέθλια ωροσκόπια και ασχολείται με το μικρόκοσμο του ανθρώπου. Είναι η Επιστήμη που μελετά τους κύκλους και τους ρυθμούς αλλαγής του Χώρου, δηλαδή των Πάντων. Με την έννοια αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη αποκρυφιστική επιστήμη.

4. Στο Ηλιακό μας σύστημα υπάρχουν περίπου 70 καλυμμένοι πλανήτες. Οι πλανήτες αυτοί δεν είναι όλοι ορατοί με γυμνό μάτι. Για παράδειγμα ο Ήφαιστος είναι υλοποιημένο στο αιθερικό πεδίο. Για τους πλανήτες που δε φαίνονται σήμερα χρησιμοποιούμε συνήθως στη θέση τους τον Ήλιο και τη Σελήνη.

5. Σε ό,τι αφορά τη Σελήνη ο άνθρωπος θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή ειδικά δεν έχει καμία πραγματική επίδραση πάνω του. Δεν εκπέμπεται κανενός είδους ακτινοβολία από τη Σελήνη. Η Σελήνη είναι ένας απόλυτα νεκρός πλανήτης. Ωστόσο, ο άνθρωπος, μη όντας έτοιμος να κατανοήσει την επίδραση των κρυμμένων πλανητών, χρησιμοποιεί στη θέση τους μία σκεπτομορφή, στην οποία έχει αποδώσει χαρακτηριστικά πλανήτη και τα ταυτίζει με τη Σελήνη (ως γνωστόν για τους μυημένους στον Εσωτερισμό, οι σκεπτομορφές – ή αρχέτυπα για τον Yung - που χτίζονται προοδευτικά για χιλιάδες χρόνια καταλήγουν να έχουν τεράστια επίδραση πάνω στην ανθρωπότητα, ανάλογη και ενός πραγματικού πλανήτη). Η σκεπτομορφή αυτή δημιουργήθηκε κατά την πάροδο χιλιάδων ετών, στη διάρκεια των οποίων η Σελήνη – που τότε είχε πραγματική επίδραση στην ανθρωπότητα - λατρεύτηκε από τους ανθρώπους και η λατρεία της απέκτησε ρίζες στην ανθρώπινη ψυχή.

6. Στην Αστρολογία έχει μέχρι τώρα αγνοηθεί τελείως η επίδραση του πλανήτη Γη.

7. Συγκεντρωτικά οι δυνάμεις που επενεργούν στη Ζωή και τις Ζωές των ανθρώπων αλλά και των πλανητικών Όντων είναι οι ακόλουθες:

(α) Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου
(β) Οι εφτά αδελφές των Πλειάδων
(γ) Ο Σείριος, το άστρο του Σκύλου
(δ) Τα εφτά ηλιακά συστήματα – μεταξύ αυτών και το δικό μας
(ε) Οι εφτά ιεροί πλανήτες (Ήφαιστος, Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας)
(στ) Οι πέντε μη ιεροί πλανήτες (Ήλιος, Σελήνη, Γη, Άρης, Πλούτωνας)
(ζ) Τα εφτά πλανητικά κέντρα
(η) Τα εφτά κέντρα δύναμης στο ανθρώπινο σώμα
(θ) Οι δώδεκα ζωδιακοί αστερισμοί

8. Στην ανθρωπότητα οι επιδράσεις των αστερισμών δεν έρχονται ανεπηρέαστες. Ο πλανήτης Γη έχει τρία πλανητικά κέντρα μέσα από τα οποία διοχετεύονται αυτές οι ενέργειες. Είναι το Κέντρο της Σαμπάλλα, που αντιστοιχεί στον 1ο πλανητικό Λόγο, η Ιεραρχία των εσωτερικών δασκάλων, που αντιστοιχεί στο 2ο πλανητικό Λόγο και η ανθρωπότητα ως σύνολο, που αντιστοιχεί στον 3ο πλανητικό Λόγο. Οι επιδράσεις που δεχόμαστε λοιπόν ατομικά δεν είναι καθαρές αλλά έχουν προηγουμένως φιλτραριστεί από τα τρία πλανητικά Κέντρα.

9. Σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο ατομικά, οι επιδράσεις των ζωδίων φιλτράρονται μέσα από τα δικά του κέντρα δύναμης στο σώμα. Αν το άτομο είναι εξελιγμένο φιλτράρει τις ενέργειες μέσα από τα κέντρα της καρδιάς, του λαιμού, του τρίτου ματιού (άτζνα) και της κεφαλής. Αν είναι ένας μέσος άνθρωπος φιλτράρει τις ενέργειες μέσα από το κέντρο στη βάση της σπονδυλικής στήλης, το ιερό κέντρο, το ηλιακό πλέγμα και τη σπλήνα. Κι εμείς οι ίδιοι λοιπόν διαμορφώνουμε τις επιδράσεις που τελικά δεχόμαστε.

10. Οι επιδράσεις των πλανητών δεν είναι ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Ανάλογα με το βαθμό εξέλιξης τους άλλοι άνθρωποι αισθάνονται και επηρεάζονται από μία συγκεκριμένη πλανητική ενέργεια και άλλοι δε θα αγγίζονται καθόλου. Η αστρολογία λοιπόν δε λειτουργεί μόνο από πάνω προς τα κάτω από την κατεύθυνση των πλανητών προς εμάς αλλά και αντίστροφα. Δεχόμαστε τις επιδράσεις που μπορούμε να δεχτούμε, που οι κεραίες μας είναι σε θέση να συλλάβουν

Μελλοντικές Προοπτικές της Αστρολογίας

1. Στο μέλλον οι σπουδαστές δε θα μελετούν την αστρολογία του εαυτού τους, αλλά των ομάδων που ανήκουν, του πλανήτη Γη και των άλλων Πλανητών και του Ηλιακού μας Συστήματος. Οι μεγάλες Οντότητες που ενοικούν τους Πλανήτες επηρεάζονται και αυτές από τα άστρα και ο άνθρωπος θα θελήσει κάποτε να προβλέπει τις επιδράσεις που θα έχουν αυτά στον Πλανήτη του και στο Ηλιακό Σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα κάποιες επιδράσεις που για μας τους απλούς ανθρώπους θεωρούνται ασήμαντες για τους Πλανήτες, λόγω του διαφορετικού σημείου εξέλιξης τους, θα θεωρούνται πολύ σημαντικές.

2. Στο μέλλον οι σπουδαστές θα λαμβάνουν υπόψη τους για τη γενέθλια αστρολογία πολύ περισσότερους πλανήτες, πλανήτες από άλλους αστερισμούς ή καλυμμένους πλανήτες μέσα στο Ηλιακό μας Σύστημα. Επίσης θα λαμβάνουν υπόψη πολύ περισσότερο το ζώδιο του Ωροσκόπου, καθώς και τις επιδράσεις των εφτά Ηλιακών Συστημάτων και των αστερισμών της Μεγάλης Άρκτου, των Πλειάδων και του Σείριου. Οι τρεις αυτοί αστερισμοί αποτελούν την ανώτερη Τριάδα για τα επτά Ηλιακά Συστήματα που ανήκει και ο Ήλιος μας.

3. Η επίδραση του γενέθλιου χάρτη πάνω στον άνθρωπο δε θα θεωρείται δεδομένη. Σήμερα καταστρώνουμε το γενέθλιο χάρτη και θεωρούμε ότι ο άνθρωπος δέχεται τις επιδράσεις των άστρων κάπως μηχανικά και άγεται και φέρεται μεταξύ αυτών. Στο μέλλον οι πιο εξελιγμένες ψυχές θα μπορούν να ελέγχουν τις επιδράσεις των πλανητών και να λειτουργούν περισσότερο μέσα από το ζώδιο του Ήλιου τους ή τον Ωροσκόπο τους.

4. Στο μέλλον η ανθρωπότητα θα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανθρώπων:

(α) Οι μη εξελιγμένοι που θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από τις θέσεις των πλανητών στα ζώδια και τους οίκους και θα ελέγχονται από αυτές
(β) Οι πιο εξελιγμένοι που δε θα επηρεάζονται από τις υπόλοιπες πλανητικές θέσεις παρά μόνο τη θέση του Ήλιου. Θα έχουν ενοποιήσει τον ψυχισμό τους γύρω από το Εγώ, χωρίς να υπάρχουν μέσα τους άλλες εσωτερικές φωνές και θα εκφράζονται με ενότητα και σκοπό. Έχοντας ηρεμήσει τις εσωτερικές συγκρούσεις θα είναι πλέον έτοιμοι να ακούσουν τις επιταγές της Ψυχής.
(γ) Οι περισσότερο εξελιγμένοι που θα αρχίσουν πλέον να ανταποκρίνονται στο ζώδιο του ωροσκόπου. Σε αντίθεση με το ζώδιο του Ήλιου, που καταδείχνει τι μπορούμε να επιτύχουμε στη ζωή, πόσο έχουμε προοδεύσει, ποιες είναι οι ικανότητες μας, ο ωροσκόπος δείχνει πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε, τι δυναμικό έχουμε και ποιες ικανότητες έχουμε εν δυνάμει αλλά πρέπει να τις φέρουμε στην επιφάνεια για να τις κατακτήσουμε.

5. Οι αστρολόγοι δε θα μπορούν στο μέλλον να διαβάσουν το χαρακτήρα ενός ανθρώπου βασισμένοι αποκλειστικά στο γενέθλιο χάρτη του. Θα πρέπει απαραίτητα να είναι και ενορατικοί. Με τη βοήθεια της ενόρασης τους θα ανιχνεύουν πρώτα το βαθμό εσωτερικής εξέλιξης του ανθρώπου απέναντι τους και μετά θα αποφασίζουν ποιες επιδράσεις θα πρέπει να εξετάσουν και ποιες όχι. Για παράδειγμα, αν βλέπουν εμπρός τους ένα εξελιγμένο άνθρωπο, θα επικεντρώνονται στις επιδράσεις του ωροσκόπου, που δείχνει την Ψυχή, ενώ σε ένα μη εξελιγμένο άνθρωπο θα επικεντρώνονται κυρίως στις πλανητικές όψεις.

Εσωτερική Αστρολογία και Ακτίνες

Στο μέλλον και αφού οι άνθρωποι μάθουν να ελέγχουν τις επιδράσεις των πλανητών στα ζώδια και τους οίκους (σημείο 11) δε θα μιλάμε πλέον για τις θέσεις των πλανητών του ανθρώπου. Καθώς ο άνθρωπος θα μπορεί να χειρίζεται τις πλανητικές ενέργειες αφιλτράριστες από ζώδια και οίκους, θα μιλάμε για τον Ωροσκόπο και την Ακτίνα του.

Οι Ακτίνες είναι μία νέα έννοια που εισάγεται στην Εσωτερική Αστρολογία. Είναι εκπορεύσεις ενέργειας που ξεκινούν από τα επτά ηλιακά συστήματα και περνώντας μέσα από τα ζώδια και τον Ήλιο καταλήγουν στο Ηλιακό μας Σύστημα. Αντιπρόσωποι τους στο ηλιακό σύστημα είναι οι επτά πλανήτες, όμως οι ακτίνες δεν ταυτίζονται με αυτούς.. Οι Ακτίνες - όπως και οι Πλανήτες - έχουν φιλικά ζώδια μέσα από τους οποία εκφράζονται αβίαστα και ζώδια που εκφράζονται με μεγαλύτερη δυσκολία. Οι Ακτίνες είναι η πραγματική ενέργεια που υπάρχει πίσω από αυτό που σήμερα λέμε επίδραση ενός πλανήτη. Στο μέλλον λοιπόν δε θα ασχολούμαστε με τις επιδράσεις των πλανητών αλλά θα ανατρέχουμε στην πραγματική πηγή της δύναμης που είναι οι Ακτίνες.

Οι Ακτίνες δεν εκφράζονται μόνο σε φιλικά ζώδια ή φιλικούς πλανήτες, αλλά έχουν και κάποιες Δημιουργικές Ιεραρχίες μέσα από τις οποίες εκφράζονται με μεγαλύτερη ευκολία, ή οι οποίες έχουν έρθει στη ζωή για να τις εκφράσουν. Οι Δημιουργικές Ιεραρχίες είναι μία άλλη νέα ορολογία εσωτεριστική που μας λέει στην ουσία ότι στον κόσμο μας υπάρχουν πολλές μορφές ύπαρξης που δεν τις γνωρίζουμε. Κάθε μορφή ύπαρξης είναι στη Ζωή για να εκφράσει μία συγκεκριμένη εκπόρευση της Θέλησης του Ήλιου ή του Πλανητικού μας Λόγου. Τέτοιες Δημιουργικές Ιεραρχίες υπάρχουν δώδεκα αλλά εμείς μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο εφτά.

Σκοπός των Δημιουργικών Ιεραρχιών είναι – γι' αυτό λέγονται κι έτσι – να δημιουργούν. Να δημιουργούν ζωή, μορφές, σχήματα ανάλογα με τη Θέληση του Ηλιακού ή του Πλανητικού μας Λόγου. Για παράδειγμα η ανθρωπότητα, που είναι μία από τις Δημιουργικές Ιεραρχίες, βρίσκεται στη ζωή για να δομήσει μορφές στο επίπεδο το νοητικό, να δομήσει δηλαδή σκεπτομορφές για χάρη του Ηλιακού ή του Πλανητικού Λόγου. Άλλες Ιεραρχίες που δραστηριοποιούνται στον Πλανήτη μας είναι:

1. Η μυημένη ανθρωπότητα ή Ιεραρχία που καταλαμβάνει το τέταρτο πεδίο βρίσκεται εδώ για να δομήσει στο επίπεδο της ανιδιοτελούς αγάπης, δηλαδή να απλώσει ενέργεια συνοχής και αποδοχής και καλοσύνης.
2. Η ιεραρχία των ντέβα (ινδική λέξη αντίστοιχη προς τη δική μας Άγγελοι) είναι στο τρίτο επίπεδο και προμηθεύει καλούπια για τις μορφές μας. Στην ουσία οι μορφές μας πριν δημιουργηθούν έχουν καλουπωθεί από τους Αγγέλους, και τα καλούπια γεμίζουν με νοητική, αστρική και φυσική ύλη για να δημιουργηθούμε εμείς.
3. Οι ζωικές μορφές που καταλαμβάνουν το έκτο επίπεδο δομούν κυρίως στο χώρο των συναισθημάτων
4. Τα στοιχεία της φύσης μέσω της χημείας και των ενώσεων δομούν στο επίπεδο των χημικών στοιχείων.
5. Η πρώτη και η δεύτερη Δημιουργική Ιεραρχία δομούν ύλη που δε μας είναι σήμερα ακόμη κατανοητή ή μετρήσιμη, παρά ταύτα υπάρχει μέσα μας.

* (περισσότερα για τις δημιουργικές ιεραρχίες μπορείτε να βρείτε στην παραπομπή 2 της βιβλιογραφίας)

Για να καταλάβουμε πραγματικά όσα αναφέρονται πιο πάνω θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να τα αντιληφθούμε σαν πραγματικά κύματα ενέργειας που κυκλοφορούν στο σύμπαν.. Η αγάπη ή η σκέψη στον εσωτερισμό είναι πραγματική, έχει ύλη, κυκλοφορεί στο χώρο που ζούμε ανάμεσα μας, είναι ενέργεια, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε σήμερα ή να μετρήσουμε, στο μέλλον όμως θα μπορούμε.

Οι Ακτίνες εκφράζουν ενέργεια όχι μόνο του Ήλιου αλλά και ενός συγκεκριμένου από τα επτά Ηλιακά Συστήματα. Η Ακτίνα έτσι όταν μας επηρεάζει κουβαλάει μέσα της όχι μόνο την εκπόρευση της ενέργειας του Ήλιου αλλά και την Ενέργεια ενός από τα επτά Ηλιακά Συστήματα.

Ανακεφαλαιώνοντας οι Ακτίνες εκφράζονται μέσα από:

1. Τα ζώδια
2. Τις Δημιουργικές Ιεραρχίες
3. Τους πλανήτεςενώ κουβαλούν ενέργεια των ζωδίων και των επτά ηλιακών συστημάτων μέσα τους.

Επισυνάπτουμε πιο κάτω μερικά διαγράμματα για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των ακτίνων. Στο 1ο διάγραμμα φαίνεται πώς κατεβαίνει η ενέργεια της εκάστοτε ακτίνας στον άνθρωπο και μέσα από πόσα φίλτρα περνάει ώστε να έρθει στον πλανήτη μας. Στην αρχή η ακτίνα εκπορεύεται από ένα από τα εφτά ηλιακά συστήματα. Στη συνέχεια περνά μέσα από τα φιλικά της ζώδια και συλλέγει και τη δική τους ενέργεια. Κατόπιν περνά μέσα από τον Ήλιο, τους επτά ιερούς και τους πέντε μη ιερούς πλανήτες. Σʼ αυτό το πέρασμα η ενέργεια μετασχηματίζεται και φιλτράρεται. Κάθε φίλτρο τροποποιεί την ενέργεια της ακτίνας ώστε να μην έρχεται σε μας αυτούσια. Επιπλέον επιδράσεις που δε φαίνονται στο διάγραμμα είναι η Δημιουργική Ιεραρχία μέσα από την οποία φιλτράρεται η ακτίνα καθώς και τα κέντρα ενέργειας του ίδιου του σώματος μας (με άλλα λόγια κι εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε πώς θα μας επηρεάσει η ακτίνα).

Στο 2ο διάγραμμα φαίνεται η αντιστοιχία των αστρολογικών όψεων με τις ακτίνες και με τα επτά πεδία ύπαρξης του ανθρώπου. Σαν βάση σύγκρισης χρησιμοποιείται η εβραϊκή Kabballah. Οι ακτίνες εννοούνται ως τα επτά πρώτα σεφιρώθ και αντιστοιχίζονται στις αστρολογικές όψεις και τα επτά πεδία ύπαρξης του ανθρώπου.

Εσωτερική Αστρολογία - Έννοιες και Σύμβολα - Μέρος ΙΙ Esot1


Εσωτερική Αστρολογία - Έννοιες και Σύμβολα - Μέρος ΙΙ Esot2
Εσωτερική Αστρολογία και Kabballah

Με την ευκαιρία του προηγούμενου διαγράμματος αξίζει εδώ να κάνουμε μία παρένθεση στο θέμα των ακτίνων και να αναφέρουμε ότι στον τομέα της εσωτερικής αστρολογίας έχουν γίνει προσπάθειες σύνθεσης της και με άλλα αποκρυφιστικά συστήματα εκτός της Θεοσοφίας. Ένα από αυτά τα συστήματα είναι και το σύστημα της εβραϊκής Kabballah. Πολύ συνοπτικά για να μην ξεφύγουμε από το αντικείμενο του παρόντος άρθρου επισυνάπτουμε μερικά διαγράμματα που αντιστοιχούν αστρολογικές και θεοσοφικές έννοιες με έννοιες της εβραϊκής Kabballah.

Για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των διαγραμμάτων να αναφέρουμε επιγραμματικά ότι η Kabballah είναι ένα εσωτεριστικό σύστημα προγενέστερο της Θεοσοφίας, την οποία και έχει ως ένα βαθμό επηρεάσει. Η βασική φιλοσοφία της είναι ότι το αρχικό Όν εκφράζεται μέσα από δέκα βασικές εκδηλώσεις, που ονομάζονται σεφιρώθ. Τα σεφιρώθ σχηματίζουν μεταξύ τους τρίγωνα δύναμης και τοποθετούνται σε τρεις κάθετες στήλες ώστε να σχηματίζουν ένα σχήμα όπως το παρακάτω σχήμα αριστερά που ονομάζεται Δέντρο της Ζωής. Πάνω στο Δέντρο της Ζωής δημιουργείται ένας διαλογιστικός μηχανισμός, που συγκεντρώνονται αντιστοιχίες από άλλα εσωτεριστικά συστήματα.

Γίνονται αντιστοιχίσεις με τα επτά επίπεδα ύπαρξης του ανθρώπου, με τους Θεούς των αρχαίων Ελλήνων, με νεοπλατωνικούς όρους, με τις κάρτες Ταρώ και με γράμματα του εβραϊκού αλφαβήτου. Ο μηχανισμός αυτός στην εποχή μας χρησιμοποιείται πολύ συχνά όταν κάποιος συγκρίνει εσωτεριστικά συστήματα ή επιχειρεί κάποιου είδους σύνθεση μεταξύ τους και με την έννοια αυτή τον χρησιμοποιούν και πολλοί μελετητές της εσωτερικής αστρολογίας

Εσωτερική Αστρολογία - Έννοιες και Σύμβολα - Μέρος ΙΙ Esot3

Εσωτερική Αστρολογία - Έννοιες και Σύμβολα - Μέρος ΙΙ Esot5

Εσωτερική Αστρολογία - Έννοιες και Σύμβολα - Μέρος ΙΙ Esot7
Σημείωση: Τα παραπάνω διαγράμματα έχουν αντιγραφεί από τις τοποθεσίες http://www.fortunecity.com/roswell/l.../tetragram.htm και http://www.fortunecity.com/roswell/l...er/0/lotus.htm - Σημεία 5 και 6 της βιβλιογραφίας. Στις τοποθεσίες αυτές μπορεί να βρει κανείς και περισσότερες πληροφορίες που να εμβαθύνουν στη σχετική προσπάθεια.


Επεξηγήσεις και αντιστοιχίσεις συμβόλων

1. FATHER (I, yod): Μοναδιαίο Πεδίο. Το Yod συμβολίζει το σύνολο των ανθρώπινων ψυχών που έχουν επιτύχει συνειδητή σύνδεση με τις μονάδες τους και έχουν συντονιστεί με την αρχική Ιδέα του Δημιουργού.
2. MOTHER (H, ha): Ατομικό Πεδίο. Το κεφαλαίο 'H' (ha) εδώ αναφέρεται στις «φυσικές» διαστάσεις του Ηλίου – συμπεριλαμβάνοντας ιδιαίτερα τα δομικά στοιχεία του φυσικού, αστρικού και νοητικού πεδίου του ηλιακού μας συστήματος – και τη θεία διάνοια που επιβλέπει αυτή τη δραστηριότητα. Αυτή η δομή είναι στην πραγματικότητα μία σκεπτομορφή της διάνοιας του Ήλιου.
3. SON (V, vav): Βουδικό σώμα και σώμα αφηρημένης διάνοιας. Στο παρόν σημείο σηματοδοτεί τη συνείδηση ύπαρξης της ψυχής από τον άνθρωπο. Αντιπροσωπεύει τη συνειδητή ένωση με την ψυχή.
4. DAUGHTER (h, ha): Κατώτερο νοητικό, αστρικό, αιθερικό και φυσικό σώμα. Συμβολίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Σηματοδοτεί τη συνειδητή και ασυνείδητη σύνδεση μας με τη φύση ως μεγάλη μητέρα.
Αντιστοιχίσεις Ζωδίων με καμπαλιστικά σύμβολα
1. Κριός:(I-I, yod-yod). Η σπορά του Πατρός. Ο Πατέρας συνδέεται αρμονικά με τον Πατέρα.
2. Ταύρος: (V-I, vav-yod). Ο Υιός καλεί τον Πατέρα και κινείται προς αυτόν.
3. Δίδυμοι:(H-h, ha-final ha). Η Μητέρα θηλάζει την κόρη με το γάλα της γνώσης. Της μεταφέρει την εμπειρία της διαφοροποίησης και της πολυμορφίας.
4. Καρκίνος: (I-h, yod-final ha). Ο Πατέρας πειθαρχεί την κόρη και της απαγορεύει ανομολόγητους πόθους. Εντυπώνει την ενέργεια του στην κόρη.
5. Λέων: (V-h, vav-final ha). Ο Υιός εισρέει το φως του στην κόρη ώστε αυτή να λάμπει σαν ήλιος. Εκφράζεται μέσα από αυτήν.
6. Παρθένος: (H-H, ha-ha). Η Μητέρα επικεντρώνεται στον εαυτό της, στην καθαρότητα της και στην αυτοέκφραση της.
7. Ζυγός: (I-H, yod-ha). Ο Πατέρας κινείται προς τη Μητέρα.
8. Σκορπιός: (V-H, vav-ha). Ο Υιός εισέρχεται και φωτίζει τη Μητέρα, της οποίας το σκοτάδι σκεπάζει το φως του.
9. Τοξότης: (H-V, ha-vav). Η Μητέρα αποκαλύπτεται και επηρεάζει τον Υιό.
10. Αιγόκερως: (I-V, yod-vav). Ο Πατέρας πλημμυρίζει τον Υιό και ο Υιός αποκτά την εξουσία του Πατέρα.
11. Υδροχόος: (V-V, vav-vav). Ο Υιός ενώνεται με τον Υιό σε μία αδελφότητα ψυχών.
12. Ιχθύς: (H-I, ha-yod). Η Μητέρα ρέει προς τον Πατέρα, τον αγκαλιάζει και τον φροντίζει.
O ζωδιακός κύκλος στην εσωτερική αστρολογία – Οι απόκρυφοι κυβερνήτες

Στην εσωτερική αστρολογία ο ζωδιακός κύκλος έχει βαθιά εσωτεριστική σημασία πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που του αποδίδουμε. Κάθε ζώδιο έχει τη δική του συμβολή στον κύκλο της ζωής και αυτή καλείται ο σπουδαστής να γνωρίσει και να καταλάβει.

Περνώντας μέσα από τα διάφορα ζώδια η ανθρώπινη ψυχή καλείται σταδιακά να ξεπεράσει τους περιορισμούς της σε τρία επίπεδα:

1. Να ξεπεράσει τους περιορισμούς της μορφής -> Κρίση στο Μεταβλητό Σταυρό των Ζωδίων
2. Να περάσει μία κρίση προσανατολισμού της ψυχής -> Κρίση στο Σταθερό Σταυρό
3. Να επιτύχει τη μύηση -> Κρίση στο Θεμελιώδη Σταυρό
Τα ζώδια στην εσωτερική αστρολογία δεν κυβερνώνται μόνο από τους παραδοσιακούς τους κυβερνήτες. Ανάλογα με το επίπεδο εξέλιξης του ανθρώπου μπορεί αυτός να ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς κραδασμούς και ενέργειες. Τότε δε θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ως κυβερνήτες τους παραδοσιακούς αλλά τους απόκρυφους ή τους ιεραρχικούς. Οι άνθρωποι χωρίζονται γενικά σε τρεις κατηγορίες:

1. Τη συνηθισμένη ανθρωπότητα που ανταποκρίνεται στους παραδοσιακούς κυβερνήτες.
2. Τους μαθητές και τους μυημένους που ανταποκρίνονται στους απόκρυφους κυβερνήτες.
3. Τις πολύ εξελιγμένες ψυχές (π.χ. Ιεραρχία Δασκάλων της ανθρωπότητας) που ανταποκρίνονται στους ιεραρχικούς κυβερνήτες.

Συνοπτικά αναφέρουμε ποιοι είναι οι απόκρυφοι κυβερνήτες των ζωδίων σύμφωνα με την Alice Bailey:
ΚριόςΕρμής4η ακτίναΣυνδέεται με ΠαρθένοΊδια Ακτίνα
ΤαύροςΉφαιστος1η ακτίναΣυνδέεται με ΙχθύςΊδια Ακτίνα
ΔίδυμοιΑφροδίτη5η ακτίνα
ΚαρκίνοςΠοσειδών6η ακτίναΣυνδέεται με ΣκορπιόΊδια Ακτίνα
ΛέωνΉλιος2η ακτίναΣυνδέεται με ΥδροχόοΊδια Ακτίνα
ΠαρθένοςΣελήνη4η ακτίναΣυνδέεται με ΚριόΊδια Ακτίνα
ΖυγόςΟυρανός7η ακτίνα
ΣκορπιόςΆρης6η ακτίναΣυνδέεται με ΚαρκίνοΊδια Ακτίνα
ΤοξότηςΓη3η ακτίναΣυνδέεται με ΑιγόκερωΊδια Ακτίνα
ΑιγόκερωςΚρόνος3η ακτίναΣυνδέεται με ΤοξότηΊδια Ακτίνα
ΥδροχόοςΔίας2η ακτίναΣυνδέεται με ΛέονταΊδια Ακτίνα
ΙχθύςΠλούτων1η ακτίναΣυνδέεται με ΤαύροΊδια Ακτίνα

Να σημειώσουμε σχετικά με την παραπάνω αντιστοίχιση των ζωδίων με τις ακτίνες ότι αυτή είναι η συγκεκριμένη σύνδεση εκείνη που ανταποκρίνεται ο άνθρωπος στο στάδιο του μαθητή. Δεν υποδεικνύει γενικότερα συνάφεια ζωδίων και ακτίνων. Η ιεραρχία – όπως φαίνεται για παράδειγμα στο πιο κάτω διάγραμμα - δεν ανταποκρίνεται στο πέρασμα της 4ης ακτίνας μέσα από τον Κριό, αλλά στο πέρασμα 7ης ακτίνας. Οι συνδέσεις και οι αντιστοιχίσεις λοιπόν είναι σχετικές και ανάλογα με το επίπεδο εξέλιξης του ανθρώπου.

Γενικότερα τώρα τα τρία σύνολα κυβερνητών έχουν ως εξής:

ΑστερισμόςΠαραδοσιακόςΜαθητήΙεραρχίαςΙεραρχική Ακτίνα
ΚριόςΆρηςΕρμήςΟυρανός
ΤαύροςΑφροδίτηΉφαιστοςΉφαιστος
ΔίδυμοιΕρμήςΑφροδίτηΓη
ΚαρκίνοςΣελήνηΠοσειδώνΠοσειδών
ΛέωνΉλιοςΉλιοςΉλιος
ΠαρθένοςΕρμήςΣελήνηΔίας
ΖυγόςΑφροδίτηΟυρανόςΚρόνος
ΣκορπιόςΆρηςΆρηςΕρμής
ΤοξότηςΔίαςΓηΆρης
ΑιγόκερωςΚρόνοςΚρόνοςΑφροδίτη
ΥδροχόοςΟυρανόςΔίαςΣελήνη
ΙχθύςΔίαςΠλούτωνΠλούτων


Με βάση τον πίνακα των απόκρυφων κυβερνητών τώρα μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τα ζώδια σε ομάδες διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει ως τώρα:

1. Ο Ταύρος και ο Ιχθύς σχετίζονται με την 1η ακτίνα. Ο Ήφαιστος είναι ο πλανήτης που αποκαλύπτει ό,τι βρίσκεται βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή μας και το φέρνει στην επιφάνεια. Η επιθυμία του Ταύρου μετουσιώνεται σε θυσία στον Ιχθύ και η ατομική θέληση σε θεία θέληση. Η δράση γίνεται στο επίπεδο της Θέλησης (1η όψη του Λόγου)
2. Ο Λέων και ο Υδροχόος σχετίζονται με τη 2η ακτίνα. Μέσα από τον Ήλιο και το Δία μετουσιώνουν την ατομική συνείδηση σε παγκόσμια. Η δράση γίνεται στο επίπεδο της Συνείδησης (2η όψη του Λόγου).
3. Ο Τοξότης κι ο Αιγόκερως σχετίζονται με την ακτίνα 3. Η Γη και ο Κρόνος πειθαρχεί και ισορροπεί. Η δράση γίνεται στο επίπεδο της διάνοιας.
4. Ο Κριός και η Παρθένος σχετίζονται με την ακτίνα 4. Μέσα από τον Ερμή και τη Σελήνη βρίσκουν σχέσεις και συναισθάνονται το διαφορετικό, ενώνουν και φέρνουν αρμονία.
5. Ο Καρκίνος και ο Σκορπιός σχετίζονται με την ακτίνα 6. Ο Άρης κι ο Ποσειδώνας βοηθούν στο να μετασχηματιστεί η μαζική συνείδηση σε ατομική συνείδηση στο μαθητή.
Ανάλογη ομαδοποίηση μπορεί να γίνει και για τις ενέργειες των Ακτίνων από τη σκοπιά της Ιεραρχίας. Σε ό,τι αφορά τον Πλανητικό μας Λόγο τώρα οι επιδράσεις των ακτίνων που γίνονται αντιληπτές είναι αυτές που περνούν από τα παρακάτω ζώδια:

1. Η 1η ακτίνα της θέλησης και της ισχύος περνάει μέσα από τα ζώδια του Κριού, του Λέοντα και του Αιγόκερω.
2. Η 2η ακτίνα της αγάπης και της σοφίας περνάει μέσα από τα ζώδια των Διδύμων, της Παρθένου και των Ιχθύων
3. Η 3η ακτίνα της ενεργού νοημοσύνης περνάει μέσα από τα ζώδια του Καρκίνου, του Ζυγού και του Αιγόκερω
4. Η 4η ακτίνα της αρμονίας μέσα από τη διαμάχη περνάει μέσα από τα ζώδια του Ταύρου, του Σκορπιού και του Τοξότη
5. Η 5η ακτίνα της συγκεκριμένης επιστήμης περνάει μέσα από τα ζώδια του Λέοντα, του Τοξότη και του Υδροχόου
6. Η 6η ακτίνα του ιδεαλισμού και της αφοσίωσης περνάει μέσα από τα ζώδια της Παρθένου, του Τοξότη και των Ιχθύων
7. Η 7η ακτίνα της τελετουργικής τάξης περνάει μέσα από τα ζώδια του Κριού, του Καρκίνου και του Αιγόκερω.
* (για να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του ρήματος «περνάει» καλείται ο αναγνώστης να ανατρέξει και πάλι στο Σχήμα 1 σε προηγούμενη ενότητα του παρόντος για να δει την πορεία που ακολουθεί μία ακτίνα ώσπου να φτάσει στο ηλιακό μας σύστημα και τον πλανήτη γη)


Στην επόμενη δημοσίευση θα δούμε αναλυτικότερα μερικά στοιχεία όσον αφορά το κάθε ζώδιο ξεχωριστά. Η εξέταση των ζωδίων θα γίνει αντίστροφα από τον Κριό στον Ταύρο διαμέσου των Ιχθύων μία και η προσωπικότητα και η ψυχή μας ακολουθούν διαφορετικές πορείες πάνω στο ζωδιακό. Η ψυχή εκδηλώνεται στην ύλη με τη γνωστή μας σειρά των ζωδίων, αλλά η ζωή από την πλευρά της ύλης και της προσωπικότητας μας εξελίσσεται με την αντίστροφη σειρά του ζωδιακού από τον Κριό προς τον Ταύρο μέσω του Ιχθύ. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο μέσο άνθρωπο η προσοχή και η συνείδηση εστιάζονται στην προσωπικότητα και στον αντεστραμμένο ζωδιακό, ενώ στον ανεπτυγμένο άνθρωπο η συνείδηση εστιάζεται στην ψυχή.


Βιβλιογραφία 2ου μέρους

1. Alice Bailey - Εσωτερική Αστρολογία – Lucis Press
2. Alice Bailey & Djwhal Khul - http://laluni.helloyou.ws/netnews/bk/astrology/toc.html - 1998 Netnews Association
3. Introduction to Esoteric Astrology & the Seven Rays - http://www.esotericastrologer.org/EA...ys/EAintro.htm - esotericastrologer.org
4. Tools of Esoteric Astrology - http://www.fortunecity.com/roswell/l...Ruling_Planets – fortunecity.com
5. The twelve petals of the lotus - http://www.fortunecity.com/roswell/l...er/0/lotus.htm - fortunecity.com
6. Tetragrammaton ~ IHVh - http://www.fortunecity.com/roswell/l.../tetragram.htm - fortunecity.com

Σημεία περαιτέρω μελέτης

1. Esoteric Astrology - http://www.btinternet.com/~seamaid/Esotericcontents.htm
2. Vickie Powell - http://www.astrologycom.com/esoteric.html - astrologycom.com
3. Bonnie Wells - http://bonniewells.com/whatisesas.html - bonniewells.com
4. Lucis Trust - http://www.lucistrust.org/greek/index.html - lucistrust.org/greek

Σημείωση: Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του Myhoroscope. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της ιστοσελίδας ή του συγγραφέα.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης