Ψυχολογική Αστρολογία και το Ζήτημα των Μεταθέσεων

Πήγαινε κάτω

Ψυχολογική Αστρολογία και το Ζήτημα των Μεταθέσεων Empty Ψυχολογική Αστρολογία και το Ζήτημα των Μεταθέσεων

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Κυρ Νοε 04, 2012 2:59 am

Στην ψυχολογική αστρολογία φίλες και φίλοι έχουν διατυπωθεί πολλές προσεγγίσεις των κυριότερων μηχανισμών της απώθησης. Αναπλήρωση, απώθηση και προβολή έχουν τη μερίδα του λέοντος, δε συναντάμε όμως συχνά τη μετάθεση. Η μετάθεση είναι μία διαδικασία που το αντικείμενο του πόθου που εκπληρώνει την ανάγκη μας αλλάζει σε ένα άλλο. Παραδείγματος χάρη ο έρωτας για τη μητέρα, γίνεται έρωτας για τη γυναίκα και σύντροφο. Η μετάθεση ως διαδικασία είναι ποιοτικά διαφορετική από τους άλλους μηχανισμούς, γιατί έχει ένα αλχημικό περιεχόμενο, δεν είναι γραμμική. Γι' αυτό και έχει σταθεί δύσκολο ως τώρα να την ερμηνεύσουμε ή να την αντιστοιχίσουμε σε αστρολογικά σύμβολα.

Τελευταία όμως από την προσωπική μου μελέτη έχω αρχίσει να πιστεύω ότι η μετάθεση πρέπει να έχει να κάνει με το μηχανισμό των υποδοχών. Ορμώμενος ίσως κι από τις συζητήσεις επί συζητήσεων επί του μηχανισμού των εξάρσεων και των πτώσεων και της κριτικής που ασκείται στην χρήση τους, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν έχουμε μελετήσει επαρκώς τις υποδοχές ως μηχανισμός άμυνας σε μία θέση αστρολογική που υποδεικνύει ασυμβατότητα του παιδικού εαυτού μας (id φροϋδικά) με αυτά που συνειδητά ή υποσυνείδητα επιτάσσει το υπερεγώ, είτε οικογενειακό είναι αυτό είτε κοινωνικό.

Έχω ήδη αναπτύξει σε προηγούμενο άρθρο ( Οι πτώσεις και οι εξάρσεις από την πλευρά του ψυλλιασμένου παρατηρητή ) πώς οι πλανήτες που για τον ένα ή τον άλλο λόγο στερούνται τίτλων μπορούν να βρουν πρότυπα συμπεριφοράς στους πλανήτες που είναι κυβερνήτες ή σε έξαρση στα ζώδια που βρίσκονται κι επιπλέον έχω συχνά σχολιάσει σε σχετικές συζητήσεις ότι στις περιπτώσεις αδύναμων θέσεων με σκληρές όψεις κυρίως τετραγώνου, ισχύει συχνά και ο μηχανισμός της αναπλήρωσης που φέρνει τον πλανήτη να λειτουργεί στο αντίθετο ζώδιο του (που παρεπιπτόντως θα είναι και το ζώδιο της έξαρσης ή της κυβέρνησης του!).

Με απλά λόγια έχω πει ότι ένας Άρης στον Καρκίνο θα προσπαθήσει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει Άρης στον Αιγόκερω ή να πάρει παράδειγμα δράσης από το Δία ή τη Σελήνη, οι οποίοι μάλιστα εφόσον τον υποστηρίζουν από πλευράς όψεων (και είναι και οι ίδιοι ισχυροί στη θέση τους) μπορούν να στηρίξουν τη θέση του πλανήτη κι ας στερείται τίτλων. Κι ότι αυτό αναλογεί στη βοήθεια που μπορεί να δώσει ένα άτομο της οικογένειας π.χ. σε ένα άτομο να βελτιώσει μία διαδικασία προσαρμογής που από μόνο του δεν μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία.

Επιπλέον αυτού του μηχανισμού ωστόσο σκέφτομαι τελευταία ότι η υποδοχή μπορεί να έχει μία γενικότερη σημασία μέσα από το μηχανισμό που ονομάζουμε μηχανισμό της μετάθεσης. Για ένα πλανήτη που νιώθει αδύναμος στο ζώδιο του, το αντικείμενο του πόθου του κατά τη φροϋδική προσέγγιση, απομακρύνεται απειλητικά. Χρειάζεται λοιπόν μία αναγκαία προσαρμογή, που αν δεν υπάρχουν όψεις να τη φέρουν μέσα από το μηχανισμό της αναπλήρωσης ή της προβολής, εξετάζεται και η περίπτωση να έρθουν μέσα από τη μετάθεση του ενδιαφέροντος.

Έτσι ένας Άρης στον Καρκίνο, θέλει πάρα πολύ να είναι ανεξάρτητος, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο εύκολο, στη φιλόξενη μεν, αλλά όπως συχνά ξέρουμε έξυπνα καταπιεστική αγκαλιά της μητέρας. Θυμηθείτε τα βρέφη που προσπαθούν μάταια να ξεφύγουν από την αγκαλιά της μάνας για να εξερευνήσουν μπουσουλώντας, αλλά η μάνα εκεί δεν τα αφήνει να φύγουν και παρά τη γκρίνια τα κρατάει στην αγκαλιά της. "Τρυφερά" θα λέγαμε, αλλά για το παιδί αυτό βιώνεται ως μία απίστευτη ματαίωση της ικανότητας του για αυτεξούσιο.

Η ανεξαρτησία αυτή λοιπόν θα πρέπει να υποστεί μία μετάθεση, μέσα από πού όμως, μέσα από τις επιθυμίες της μάνας, αφού αυτή έχει τον έλεγχο. Το παιδί θα αποκτήσει ανεξαρτησία μόνο αν μεταθέσει το στόχο του στο στόχο της μάνας, οπότε κι αυτή θα του επιτρέψει να κινηθεί. Έτσι ο Άρης μεταθέτει τη θέση του, σαν να λειτουργούσε στο ζώδιο που βρίσκεται η Σελήνη και στοχεύει αυτό που στοχεύει κι η μάνα, ελπίζοντας μέσα από τη δική της επιτυχία να επιτύχει και το ίδιο. Υπερασπίζεται μάλιστα τη μάνα ή και γενικότερα τη γυναίκα στο πρόσωπο της.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για άλλες θέσεις, π.χ. το μηχανισμό του Ερμή στους Ιχθύς. Ο Ερμής αυτός παρουσιάζει ένα πρόβλημα είναι αλήθεια στην πρωτογενή συλλογή δεδομένων. Χάνει χαρτιά, σημειώσεις, τηλέφωνα κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Εάν έχει ένα τετράγωνο από τον Κρόνο, πιθανότατα θα εξαναγκαστεί σε αναπλήρωση και θα δούμε το γνωστό σε πολλούς φαινόμενο των Ψαριών που μοιάζουν με Παρθένους στη σχολαστικότητα.

Αν πάλι έχει υποστηρικτική όψη από το Δία ή τον Ποσειδώνα ή την Αφροδίτη θα μείνει στη θέση του ασχολούμενος με την ποίηση, την τέχνη ή με την ψυχανάλυση (θεωρώντας π.χ. ότι Δίας ή Ποσειδώνας θα είναι μάλλον στα νερά για τον υποστηρίζουν). Αν δεν έχει τίποτα από αυτά όμως ή αν αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι δημιουργούν επίσης πόνο, θα επιλέξει ίσως απλά να μεταθέσει το ενδιαφέρον του στο ζώδιο και τον οίκο που βρίσκεται ο ένας από τους χορηγούς του και να δραστηριοποιηθεί εκεί.

Το ποιον θα διαλέξει είναι θέμα του ποια επιλογή του έχει προκαλέσει περισσότερο πόνο κι αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα του γενέθλιου χάρτη, αλλά και των διελεύσεων και προόδων των πρώτης ηλικίας και των μνημών που δημιούργησαν. Είναι όμως επίσης και θέμα επιλογής, εφόσον νεότερες διελεύσεις και πρόοδοι σε μεγαλύτερη ηλικία δύνανται να επιτρέψουν στο άτομο να "ξαναζήσει" την εμπειρία διαμορφώνοντας διαφορετικά συμπεράσματα και αλλάζοντας τη θέση του.

Έτσι η επιλογή έχει να κάνει με την παρατήρηση και αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν και τη διαμόρφωση θέσης. Όπως συμβαίνει όμως συνήθως στον πραγματικό κόσμο η ελεύθερη επιλογή δεν είναι ποτέ 100% πραγματικά ελεύθερη, αλλά συνιστά απλά επιλογή μεταξύ υπαρχόντων και συγκεκριμένων εναλλακτικών λύσεων.

Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν στο ψυχολογικό πεδίο. Όσοι ασχολούνται με την αστρολογία από πνευματική σκοπιά ίσως να ξέρουν ότι η πνευματική ενασχόληση μπορεί να αποδώσει περαιτέρω μετασχηματισμούς που δεν έχουν περιορισμούς όψεων ή θέσεων σε οίκο στο γενέθλιο χάρτη. Αυτή όμως είναι μία άλλη συζήτηση που προσεγγίζει περισσότερο την εσωτερική αστρολογία, παρά την ψυχολογική.

Εν κατακλείδι πιστεύω ότι αξίζει να εξετάσουμε την πιθανότητα να συμβαίνουν τέτοιοι μηχανισμοί μετάθεσης μέσω των υποδοχών στο γενέθλιο χάρτη, κυρίως στις θέσεις που παραδοσιακά θεωρούμε "αδύναμες", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βάσει διελεύσεων ή προόδων δεν μπορεί να παραστεί ανάγκη στο άτομο να κάνει τέτοιες "μετατροπές" και σε θεωρητικά καλές θέσεις.

Περιοριζόμαστε όμως στις "αδύναμες" κυρίως για να μην πέσουμε στην παγίδα της γενίκευσης που οδηγεί το αστρολογικό μοντέλο στην ασάφεια (και τώρα αυτός πώς συμπεριφέρεται, σαν να είναι ο πλανήτης σε αυτή τη θέση ή την άλλη; ). Και σε αυτό το πλαίσιο νομίζουμε ότι αξίζει περαιτέρω μελέτη και διερεύνηση, καθώς και ανταλλαγή των απόψεων.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης