Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων

Πήγαινε κάτω

Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων Empty Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Κυρ Νοε 01, 2009 10:36 pm

Image hosted by servimg.comΜΑΘΗΜΑ 1ο : Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΨΕΩΝ

Ιστορικά οι όψεις λέγεται ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στην αιγυπτιακή αστρολογία των ελληνιστικών χρόνων. Οι Αιγύπτιοι της εποχής – που δεν ήταν βέβαια οι γνωστοί Αιγύπτιοι των πυραμίδων που ξέρουμε αλλά μάλλον οι ελληνιστές αιγύπτιοι της εποχής της Κλεοπάτρας - επηρεασμένοι κυρίως από τη πυθαγόρεια θεωρία των αριθμών και έχοντας πάρει στους πρόσφατους αιώνες και το ζωδιακό κύκλο από τους Βαβυλώνιους λέγεται ότι εφάρμοσαν πρώτοι τη θεωρία των όψεων. Μαρτυρίες γι’ αυτό εμφανίζονται σε αποσπάσματα ιστορικών έργων της εποχής που αποδίδουν τις όψεις στην αιγυπτιακή αστρολογία, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε χειροπιαστά ονόματα και διευθύνσεις.

Τη στιγμή που συμβαίνει μία όψη έχουμε μία γωνιακή απόσταση μεταξύ δύο πλανητών που σχετίζεται με κάποιο υποπολλαπλάσιο του κύκλου. Όταν οι δύο πλανήτες είναι διαφορετικής κατηγορίας ο πιο βαρύς πλανήτης ενεργεί, ενώ ο πιο γρήγορος χρωματίζεται και ακολουθεί. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε την όψη σαν μία έμμεση τοποθέτηση του γρήγορου πλανήτη στο ζώδιο που κυβερνά ο πιο αργός. Π.χ. μία όψη Σελήνης – Κρόνου θα μπορούσε να περιγραφεί σα θέση της Σελήνης στον Αιγόκερω).

Αυτά τα αποτελέσματα λόγω της μοναδικότητας των συνδυασμών μεταξύ των δέκα πλανητών καταλήγουν να περιγράφουν μία μοναδική – τελικά – προσωπικότητα, η οποία έρχεται στον κόσμο τη στιγμή της γέννησης, καθώς η στατιστική πιθανότητα επανάληψης των ίδιων όψεων από τους ίδιους πλανήτες στις ίδιες θέσεις είναι απειροελάχιστη.

Ο λόγος που εξετάζουμε τις γωνιακές αποστάσεις μεταξύ πλανητών είναι γιατί πιστεύουμε ότι περιγράφουν το δυναμικό ενός πλανήτη σε ένα υψηλότερο επίπεδο από αυτό του ζωδίου και του οίκου στο οποίο βρίσκεται. Όπως οι ηθοποιοί στο θέατρο, έτσι και οι πλανήτες πέρα από το ρόλο που έχουν να παίξουν και το σκηνικό, διαμορφώνουν τη γενική εικόνα της παράστασης κι από τη μεταξύ τους χημεία (δεν είναι λίγες οι φορές που πάμε να δούμε μία παράσταση για τη χημεία των πρωταγωνιστών.

Όψεις λέμε ότι σχηματίζουν μεταξύ τους όχι μόνο οι πλανήτες, αλλά και διάφορα σημεία στο χάρτη (Ωροσκόπος, Μεσουράνημα, Δεσμοί Σελήνης, κλπ). Ωστόσο στο στάδιο της εκπαίδευσης που είμαστε θα επιμείνουμε κυρίως στις όψεις που σχηματίζονται μεταξύ των πλανητών. Αυτές άλλωστε είναι και οι πιο σημαντικές. Στην πορεία των μαθημάτων θα δούμε παραδείγματα όπου θα φαίνεται πώς οι όψεις που σχηματίζονται με τα σημεία στο χάρτη είναι περισσότερο μονόπλευρες, δηλαδή περιγράφουν κυρίως τη ροή ενέργειας από τον πλανήτη προς το σημείο. Ενώ στις όψεις που θα εξετάσουμε εδώ, η ροή αυτή είναι αμφίπλευρη και από και προς τον κάθε πλανήτη.

Ειδικού τύπου θεωρούνται επίσης και οι όψεις (κυρίως σύνοδοι) με τους Απλανείς αστέρες, ωστόσο επειδή δεν έχουμε εξετάσει τους Απλανείς αστέρες ως τώρα θα αποφύγουμε την ανάπτυξη κι αυτού του θέματος. Θα πούμε απλά ότι στις περιπτώσεις συνόδου, θεωρείται ότι οι Απλανείς αστέρες χρωματίζουν τον πλανήτη που επηρεάζουν, χωρίς να λαμβάνουν όμως ενέργεια από αυτόν.

Οι όψεις υπολογίζονται σε μοίρες καθώς η προβολή τους γίνεται στην εκλειπτική που έχει το φαινομενικό σχήμα ενός κύκλου 360 μοιρών.

Όσον αφορά την ερμηνεία τους η σύγχρονη άποψη για τις όψεις είναι ότι κάθε τύπος όψης μπορεί να έχει δύο πλευρές: οι έντονες όψεις (ή δυσαρμονικές) μπορεί να φέρνουν δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες για σημαντικό πρόοδο, ενώ οι εύκολες (ή αρμονικές) όψεις φέρνουν εύκολες συνθήκες, που οδηγούν όμως σε αδράνεια και έλλειψη προόδου. Ο ορισμός αυτός μας δείχνει ότι η όψη είναι κάτι δυναμικό που δουλεύεται από το άτομο. Αντίθετα η κλασσική άποψη της αστρολογίας για τις όψεις είναι ότι χωρίζονται σε αρμονικές και δυσαρμονικές με τις πρώτες να φέρνουν ευχάριστα και τις δεύτερες δυσάρεστα γεγονότα.

Ο αριθμητικός διαχωρισμός των όψεων είναι σημαντικός γιατί αποδίδει μία σημασία στην όψη, ανεξάρτητα ποιοι πλανήτες συμμετέχουν και σε ποια ζώδια ή οίκους είναι. Οι όψεις αυτές προκύπτουν από τη διαίρεση του ζωδιακού κύκλου σε ίσα τμήματα. Τα βασικά χαρακτηριστικά των όψεων με βάση την αριθμολογική τους διάσταση είναι τα εξής:

Πρώτος Αριθμός
Τμήμα του κύκλου σε μοίρες

Όψη

Ερμηνεία
1
0° - 360°
Σύνοδος

Ενότητα, συγχώνευση
2
180°
Διάμετρος

Διαχωρισμός, προβολή, αντίθεση, ισορροπία
3
120°
Τρίγωνο

Συνεργασία, αρμονία

4

90°

Τετράγωνο

Σύγκρουση εσωτερική, δυσκολίες, προκλήσεις
5
72°
Πεντάγωνο

Φαντασία, δημιουργικότητα, ταλέντο

6

60°

Εξάγωνο

Ανάπτυξη ικανοτήτων, σύνθεση μέσω εργατικότητας
8
45°
Ημιτετράγωνο

Το ήμισυ του τετραγώνου, δίνει δυσκολίες και προκλήσεις
12
30°
Ημιεξάγωνο

Το ήμισυ του εξαγώνου, αλλά παρόλα αυτά θεωρείται όψη αμηχανίας


Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι όλες οι όψεις δε γεννήθηκαν ιστορικά όλες την ίδια εποχή. Αυτές που ίσχυαν εξαρχής είναι ο κύριες ή πτολεμαϊκές όψεις που θα δούμε και στη συνέχεια. Οι δευτερεύουσες όψεις προστέθηκαν σταδιακά στη συνέχεια, ενώ έπρεπε να φτάσουμε στον Κέπλερ, για να καταγραφεί μία συστηματική διαδικασία διαίρεσης του κύκλου με όλους τους δυνατούς αριθμούς. Η διαδικασία αυτή επέτρεψε στον Κέπλερ να προσθέσει όψεις στην Αστρολογία, που δεν υπήρχαν ως τότε, όπως ήταν το πεντάγωνο.

Ο τρόπος που προσεγγίζουμε την ερμηνεία των όψεων έχει πάλι να κάνει με τη χρήση λέξεων κλειδιών. Προσπαθούμε δηλαδή να συνδυάσουμε τις λέξεις κλειδιά των δύο πλανητών παράλληλα με τη σημασία της ίδιας της όψης. Και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν γενικότερα δύο προσεγγίσεις στην ερμηνεία. Άλλοι αστρολόγοι πιστεύουν ότι είναι πρωτεύουσα η ερμηνεία της σχέσης των δύο πλανητών κι ότι έρχεται σε δεύτερη μοίρα το σε ποια ζώδια ανήκουν, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι ποιότητες των ζωδίων είναι πιο ισχυρές και οι όψεις έχουν δευτερεύοντα ρόλο.
Περισσότερα παραδείγματα θα δούμε στην πορεία της εξέτασης των επιμέρους όψεων...

Βιβλιογραφία


  • Η Νέα Μεγάλη Αστρολογία, Derek και Julia Parker, 1989, Εκδόσεις Τερζόπουλος
  • Η Νέα Μεγάλη Αστρολογία, Derek και Julia Parker, 2001, Ελληνικά Γράμματα
  • Αστρολογία, Derek και Julia Parker, 2009, Σκάι Βιβλίο
  • H Βίβλος της Αστρολογίας, Judy Hall, 2008, Ισόρροπον
  • The Modern Textbook of Astrology, Margaret Hone, 1995 (15th printing), Redwood Books
  • Το κλειδί του Ωροσκοπίου σας, Alan Leo, 1989, Πύρινος Κόσμος
  • The Aspects, Caroline Moroz, Mayo School of Astrology Certificate Notes

Σημείωση: Το παραπάνω άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο Μαθήματα Αστρολογίας - Μέρος ΙΙ του Βασίλη Παπαδολιά ( http://books.newageastrology.gr ). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του συγγραφέα.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων Empty Απ: Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων

Δημοσίευση από Επισκέπτης Την / Το Σαβ Νοε 13, 2010 9:47 am

"Όψεις λέμε ότι σχηματίζουν μεταξύ τους όχι μόνο οι πλανήτες, αλλά και διάφορα σημεία στο χάρτη (Ωροσκόπος, Μεσουράνημα, Δεσμοί Σελήνης, κλπ). Ωστόσο στο στάδιο της εκπαίδευσης που είμαστε θα επιμείνουμε κυρίως στις όψεις που σχηματίζονται μεταξύ των πλανητών. [i]Αυτές άλλωστε είναι και οι πιο σημαντικές[/i]."
Εννοεις οι πιο σημαντικές για να κατανοησει ενας αρχαριος την Αστρολογία ετσι?Γιατι γενικα, θεωρω πολύ σημαντικές τις γωνιακές σχέσεις των πλανητών,ειδικα αυτες με τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα, καθως την ενεργεια τους την προβάλει εντονα το ατομο προς τα εξω και ειναι ευκολα αναγνωρισιμη ακομα και σε ενα πρωτο ραντεβου 2 ατόμων, μιας και εχουν να κανουν με το αντικτυπο που αφήνει το ατομο στους γυρω του(ανεξαρτητα το πωε βλεπει το ιδιο τον εαυτό του,εδω μιλαμε για το πως το βλέπουν οι αλλοι).Δηλαδη οι οψεις του Ηλιου(και των αλλων παλνητων δευτερευόντως) θα φανουν οταν καποιος γνωρίζει βαθυτερα το ατομο, ενω αυτες με τον Ωροσκόπο και το Μεσουράνημα πολύ νωρίτερα.Συμφωνεις?
Π.χ...εγω εχω τον Ερμή σε ημιτεράγωνο με τον Ωροσκόπο.Αν και δευτερευουσα όψη, ωστόσο γίνεται αμεσα αντιληπτη απο τους γύρω μου η ενέργεια της....απολαμβάνω να ακούω τον εαυτό μου να μιλαέι και βαριεμαι αν ακουσω τι εχει αν πει ο αλλος, εκτος αν εχει να μου μαθει κατι καινούργιο(μετάδοση γνώσεων),οποτε τοτε αυτοματα τον σεβομαι για το μυαλό και τις γνώσεις του, κατι που ενδόμυχα δε θα εκανα αν εβρισκα κοινοτυπα αυτα που ειχε να μου πει.Απο αυτη την οπτική γωνία η επικοινωνία μου με τους αλλους ειναι ας πούμε..."περισσότερο παρε και λιγότερο δωσε!", παρολο που μ'άρεσει να μεταδίδω τις γνώσεις μου, αλλα δε το κανω γιατι θελω να ανοίξω το μυαλό του αλλου, μαλλον επιδειξη γνωσεων κανω σ μια προσπαθεια να μου αναγνωρίσουν την πανευματική μου ανςτερότητα.Αυτο εκανα χρόνια για να το ομολογήσω στον εαυτό μου, αλλα μαλλον ισχύει ωε ενα βαθμό-εξαταται παντα κι απο το συνομιλητή βεβαια!!!! Rolling Eyes

Επισκέπτης
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων Empty Απ: Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Σαβ Νοε 13, 2010 1:55 pm

Όπως το είπες Μαρία. Οι όψεις Ωροσκόπου και Μεσουρανήματος φαίνονται "από τους άλλους" κι όχι από μας. Χρειάζεται υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας για να καταλαβαίνεις τις όψεις στα σημεία και επομένως δεν είναι κατάλληλα ακόμη για ένα αρχάριο. Πράγματι εκδηλώνονται νωρίτερα, αλλά όταν τα βλέπεις "στους άλλους", όχι στον εαυτό σου. Κι επειδή συνήθως όταν ξεκινάμε να μαθαίνουμε αστρολογία, ασχολούμαστε με το δικό μας χάρτη, θα αργήσουμε μάλλον πολύ (αν δε δεχόμαστε εύκολα τη γνώμη των άλλων) να αποκτήσουμε συνείδηση των όψεων του Ωροσκόπου μας.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων Empty Απ: Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων

Δημοσίευση από ???????? Την / Το Δευ Απρ 23, 2012 4:41 am

Καταρχήν συγχαρητήρια για τα μαθήματα αστρολογίας. Τώρα τα ανακάλυψα ως νέο μέλος και τα βρίσκω πολύ χρήσιμα για μένα. θα ήθελα να ρωτήσω σχετικάμε το απόσπασμα του κειμένου "Αντίθετα η κλασσική άποψη της αστρολογίας για τις όψεις είναι ότι χωρίζονται σε αρμονικές και δυσαρμονικές με τις πρώτες να φέρνουν άσχημα γεγονότα και τις δεύτερες να φέρνουν τα ευχάριστα", αν είναι εκ παραδρομής λάθος γιατι είχα την εντύπωση οτι ισχύει το αντίθετο. Και πάλι συγχαρητήρια.


????????
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων Empty Απ: Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Γενικά για τη θεωρία των όψεων

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Τρι Απρ 24, 2012 1:28 am

Ναι, NewMoon, είναι λάθος εκ παραδρομής. Σ' ευχαριστώ που το παρατήρησες για να το διορθώσουμε.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης