Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο

Πήγαινε κάτω

Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο Empty Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Πεμ Νοε 05, 2009 5:19 am

Image hosted by servimg.comαπόσπασμα από το βιβλίο Μαθήματα Αστρολογίας Μέρος ΙΙ - Οι Αστρολογικές Όψεις ( http://books.newageastrology.gr )

ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

Στο τετράγωνο δύο πλανήτες είναι σε απόσταση 90 μοιρών μεταξύ τους. Κι εδώ η αποδεκτή ανοχή είναι 8 μοίρες ή 10 αν συμμετέχουν τα φώτα ή η όψη συμβαίνει σε γωνιακούς οίκους.

Στην όψη αυτή το άτομο καλείται να υπερβεί μία πρόκληση, καθώς τα στοιχεία που συνδέονται μέσω του τετραγώνου είναι συνήθως ασύμβατα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση του τετραγώνου μπορούμε να φανταστούμε τη σχέση μεταξύ του Κριού και του ζωδίου του Καρκίνου ή του Αιγόκερω. Τα δύο ζώδια βρίσκονται σε διαφορετικό στοιχείο (και μάλιστα ασύμβατο) και δυσκολεύονται να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Παρόλα αυτά το άτομο μπορεί χρησιμοποιώντας την ποιότητα που συνδέει τα δύο ζώδια να υπερβεί την πρόκληση. Εάν για παράδειγμα το τετράγωνο γίνεται σε παρορμητικά ζώδια, το άτομο ξεπερνά την πρόκληση, παίρνοντας κάποια πρωτοβουλία, κάνοντας ένα βήμα μπροστά. Αν γίνεται σε σταθερή ποιότητα, αντιμετωπίζει την πρόκληση με υπομονή και στωικά, ενώ, αν γίνεται σε μεταβλητή, την αντιμετωπίζει με κάποιου είδους συμβιβασμό ή ευελιξία.

Το τετράγωνο είναι μία όψη που εκδηλώνεται περισσότερο εσωτερικά παρά εξωτερικά όπως η αντίθεση. Τα διλήμματα είναι εσωτερικά και δεν εκδηλώνονται παρά μόνο με εξάρσεις δράσης παρά με μία μόνιμη κατάσταση αντιπαλότητας όπως με τις αντιθέσεις.

Ας δούμε τώρα κάποια παραδείγματα τετραγώνων...

Θα εξετάσουμε το παράδειγμα του τετραγώνου του Ήλιου / Πλούτωνα... Και μάλιστα θα το δούμε σε δύο διαφορετικές εκδοχές...

Στην πρώτη περίπτωση ας υποθέσουμε ότι το τετράγωνο είναι μεταξύ του Ήλιου στο Λέοντα στο 12ο οίκο και του Πλούτωνα στο Σκορπιό στον 5ο οίκο. Πώς θα μπορούσε να εκφραστεί αυτή η όψη;

1. Το τετράγωνο από τη φύση του συνιστά μία πρόκληση και στην περίπτωση μας γίνεται σε σταθερά ζώδια, επομένως το ζητούμενο η υπερβολική αδράνεια και το πείσμα.

2. Οι πλανήτες που κάνουν τετράγωνο είναι ο Ήλιος και ο Πλούτωνας και η μεταξύ τους σχέση είναι μία σχέση εσωτερικής πάλης ανάμεσα στη ζωτικότητα, την αισιοδοξία, την ηγεσία, το εγώ και την οργανωτικότητα από τη μια (λέξεις κλειδιά του Ήλιου) και τα πάθη, τις εμμονές, τη βία, το φόβο και τα βιώματα από την άλλη (λέξεις κλειδιά του Πλούτωνα). Το άτομο με τετράγωνο Ήλιου / Πλούτωνα βρίσκεται έτσι σε διαρκή πάλη με τον εαυτό του, διαρκή προσπάθεια να ξεπεράσει την ίδια του τη σκοτεινή πλευρά ή – άλλες φορές – υποταγή στα πάθη και τις εμμονές του.

3. Οι ζωδιακές θέσεις των πλανητών είναι του Ήλιου στον Ταύρο και του Πλούτωνα στο Λέοντα. Οι πλανήτες χρωματίζονται έτσι, ο μεν Ήλιος από τις ιδιότητες του Ταύρου, το πείσμα, το ρεαλισμό και τη μεθοδικότητα, ο δε Πλούτωνας από τις ιδιότητες του Λέοντα, την αλαζονεία, τον εντυπωσιασμό και την επιθυμία για διάκριση. Το άτομο αυτό πιθανόν να έχει μία εμμονή στο να προβάλλει μία εικόνα σωτήρα του κόσμου. Σημειωτέον ότι ο Πλούτωνας είναι και χορηγός της θέσης του Ήλιου του. Η θέση του Πλούτωνα ως χορηγού του Ήλιου είναι πολύ σημαντική γιατί στην αστρολογία ισχύει ότι, όταν ένας πλανήτης κάνει όψη με τον χορηγό του ή τον κυβερνήτη του οίκου του ισχυροποιείται κι είναι σα να αποκτά τίτλους.

4. Οι οίκοι που δραστηριοποιούνται οι πλανήτες είναι ο 12ος για τον Ήλιο και ο 5ος για τον Πλούτωνα. Βάσει των λέξεων κλειδιών μας η επίδραση του Ήλιου θα έπρεπε να λαμβάνει χώρα στο 12ο οίκο, δηλαδή σε θέματα ιδρυμάτων, πρόνοιας, βοήθειας προς τους άλλους, μαζικών προτύπων, ιδεολογιών, κλπ. Πιθανότατα η θέση αυτή να μπορεί να αιτιολογήσει την προώθηση ενός νέου ιδεολογικού προτύπου , ενώ η θέση του Πλούτωνα στον 5ο επιβεβαιώνει περισσότερο την ανάγκη προβολής.

Είναι ενδιαφέρον η όψη αυτή ισχυροποιείται, καθώς ο Ήλιος κάνει όψη με το χορηγό του, τον Πλούτωνα. Σε ορισμένα αστρολογικά συστήματα αυτό συνιστά μία διαδικασία βαθμολόγησης της όψης. Η όψη δηλαδή που είναι απλά μεταξύ δύο πλανητών έχει ένα βαθμό σημαντικότητας. Όταν ο ένας πλανήτης είναι και χορηγός του άλλου, παίρνει δύο βαθμούς σημαντικότητας. Αν ο άλλος πλανήτης είναι κυβερνήτης του οίκου του πρώτου, παίρνει ένα τρίτο βαθμό. Έτσι οι όψεις δεν είναι όλες το ίδιο ισχυρές, αλλά κάποιες αναδεικνύονται πιο ισχυρές από τις άλλες.

Το δεύτερο παράδειγμα που θα δούμε είναι πάλι ένα τετράγωνο Ήλιου / Πλούτωνα, αλλά σε άλλα ζώδια. Ας υποθέσουμε εδώ ότι ο Ήλιος είναι στο Σκορπιό και στον 4ο οίκο, ενώ ο Πλούτωνας είναι στον Λέοντα και στον 1ο οίκο. Κι εδώ έχουμε τετράγωνο, όμως ο Ήλιος είναι στο Σκορπιό κι εδώ η ισχύς της όψης γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς έχουμε τη λεγόμενη αμοιβαία υποδοχή, όπου ο ένας πλανήτης είναι χορηγός του άλλου. Όταν ένας πλανήτης κάνει όψη με το χορηγό του όπως είπαμε πιο πάνω, ισχυροποιείται, πόσο μάλλον τώρα, που έχουμε αμοιβαία υποδοχή των δύο πλανητών που κάνουν όψη, οπότε τώρα ισχυροποιούνται και οι δύο. Ας δούμε πιο αναλυτικά την ερμηνεία:

1. Τα ζώδια που κάνουν όψη οι πλανήτες δίνουν ένα άλλο χρώμα στην όψη. Μέσω της αμοιβαίας υποδοχής κατανοεί καλύτερα τον Πλούτωνα, καθώς έχουμε πει ότι η αμοιβαία υποδοχή προσομοιάζει με σύνοδο. Έτσι η εσωτερική πρόκληση είναι κάπως μικρότερη κι οι δύο πλανήτες πλησιάζουν περισσότερο. Ο Ήλιος στο Σκορπιό αποδέχεται την ύπαρξη παθών στους ανθρώπους, την ανάγκη μεταμόρφωσης, την ανάγκη του θανάτου, τα ζητήματα της κληρονομιάς. Μάλιστα παίρνει ενεργό ρόλο στα ζητήματα αυτά, προσπαθώντας να τα διευθετήσει. Η διευθέτηση όμως απαιτεί πρωτοβουλίες και το πρέπει να μάθει να δραστηριοποιείται.

2. Ο Πλούτωνας είναι στον 1ο οίκο κι ο Ήλιος στο 4ο. Η επίδραση αυτής της θέσης έχει κυρίως να κάνει με τον τρόπο που προσεγγίζει την καταγωγή του. Ο Πλούτωνας δείχνει ότι μάλλον θεωρεί αυτή την καταγωγή καταπιεστική και "ύπουλη".

3. Όσον αφορά τη βαθμολογία της όψης παρατηρούμε κι εδώ ότι το θέμα της σύνδεσης του Ήλιου με το Σκορπιό επαναλαμβάνεται περισσότερες φορές, καθώς ο Ήλιος είναι στον Σκορπιό, ο Πλούτωνας στο Λέοντα και κάνουν και όψη μεταξύ τους. Πρόκειται για μία πάρα πολύ υψηλά βαθμολογημένη όψη.

Σημείωση: Το παραπάνω είναι μία περιληπτική παρουσίαση της συνόδου με επιλεκτικά αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο "Μαθήματα Αστρολογίας" του γράφοντος. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του συγγραφέα
.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο Empty Απ: Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο

Δημοσίευση από papaki Την / Το Κυρ Φεβ 14, 2010 9:31 am

Όταν η όψη τετραγώνου δημιουργείται σε ζώδια με το ίδιο στοιχείο η εσωτερική πρόκληση θα είναι μικρότερη; Το άτομο θα μπορεί να ξεπερνάει ευκολότερα τις εσωτερικές του συγκρούσεις;;;Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο Icon_rolleyes
ευχαριστώ και ελπίζω σ' ένα ευχάριστο και ... ξεκούραστο τριήμερο!!! Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο Icon_biggrin
papaki
papaki
Έμπειρο Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 192
Ημερομηνία εγγραφής : 09/01/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο Empty Απ: Μαθήματα Αστρολογίας - Αστρολογικές Όψεις - Τετράγωνο

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Δευ Φεβ 15, 2010 12:39 am

Ευχαριστούμε, παπάκι..

δεν ξέρω αν η πρόκληση θα είναι μικρότερη λόγω ίδιου στοιχείου στο τετράγωνο, γιατί το τετράγωνο εν γένει δεν είναι μία όψη που δίνει έμφαση στο στοιχείο αλλά στην ποιότητα. Θα το ερμήνευα μάλλον αποφατικά, ότι δηλαδή δε θα είναι τόσο έντονο το θέμα που υποδηλώνει η ποιότητα. Αν π.χ. το τετράγωνο είναι στα παρορμητικά και η βιασύνη ήταν το θέμα που έπρεπε να εξεταστεί, η τάση δηλαδή κάποιος να νιώθει ότι πρέπει να κάνει οπωσδήποτε κάτι για κάτι που τον απασχολεί, ενώ θα μπορούσε απλά να περιμένει (σταθερά) ή να ζητήσει βοήθεια (μεταβλητά) με τη μετάπτωση του ενός από τους δύο πλανήτες σε άλλη ποιότητα, αυτή η "βιασύνη" μειώνεται, γίνεται λιγότερο έντονη.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης