Υπολογισμός και Σημασία Ειδικών Σημείων στο Χάρτη

Πήγαινε κάτω

Υπολογισμός και Σημασία Ειδικών Σημείων στο Χάρτη Empty Υπολογισμός και Σημασία Ειδικών Σημείων στο Χάρτη

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Παρ Οκτ 23, 2009 11:52 pm

ΜΑΘΗΜΑ 7Ο: ΕΙΔΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

Εκτός από την ερμηνεία των πλανητικών θέσεων έχουμε δει στη διάρκεια των μαθημάτων ότι στην ερμηνεία του ωροσκοπίου συνυπολογίζουμε συχνά και τη θέση κάποιων σημείων, θέσεων δηλαδή που δεν φιλοξενούν κάποιο πλανήτη, αλλά θεωρούνται παρόλα αυτά σημεία έκφρασης δυνάμεων του ωροσκοπίου. Στην κατηγορία αυτή έχουμε δει μέχρι τώρα τον Ωροσκόπο, το Μεσουράνημα και τους Δεσμούς της Σελήνης. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα ειδικά σημεία που μπορεί να συνυπολογίσει κανείς σε ένα χάρτη.

Στη σύγχρονη αστρολογία σημεία όπως το Vertex, ο Ισημερινός Ωροσκόπος ή ο Κλήρος της Τύχης συνυπολογίζονται συχνά στις ερμηνείες. Σε παλαιότερες εποχές είχαν υπάρξει και άλλα τέτοια σημεία όπως μία ολόκληρη κατηγορία Κλήρων ή μία κατηγορία Δεσμών που αφορούσαν τους υπόλοιπους πλανήτες εκτός της Σελήνης. Αν και δεν έχει νόημα να εξετάσουμε τεχνικές που δε χρησιμοποιούνται πλέον σήμερα, τα σημεία που βρίσκονται σε ισχύ όπως τα τρία που προαναφέραμε αξίζει να τα γνωρίζουμε έστω και εγκυκλοπαιδικά, αν και θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι η χρήση τους στην ερμηνεία του χάρτη προς το παρόν είναι μάλλον δευτερεύουσα.

Αραβικοί κλήροι – Ο κλήρος της τύχης

Οι Αραβικοί Κλήροι αν και λέγεται ότι ήταν σε ισχύ ήδη από την ελληνιστική αστρολογία, χρησιμοποιήθηκαν είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Αραβική Αστρολογία. Επρόκειτο για ειδικά σημεία στο χάρτη που υπολογίζονταν αρχικά από τις συνδυαστικές θέσεις του Ωροσκόπου, του Ήλιου και κάποιου πλανήτη, κυβερνήτη οίκου ή ακμής οίκου που θεωρούνταν ότι επηρεάζει ένα θέμα. Η λογική πίσω από τους Κλήρους είχε να κάνει με την άποψη ότι κάθε θέμα δεν εκφράζεται μόνο από έναν πλανήτη αλλά επηρεάζεται πάντα από την ενέργεια του Ήλιου και εκδηλώνεται πάντα μέσα από την πύλη του Ωροσκόπου και της ώρας (και μοιραίας τύχης) που φέρνει η γέννηση.

Έτσι για να εξεταστεί π.χ. ένα θέμα Ερμή, δεν αρκεί να δούμε τις όψεις και τη θέση του Ερμή, αλλά πρέπει να δούμε πώς εκφράζεται ο Ερμής συνδυαστικά με τον Ωροσκόπο και τον Ήλιο. Η διαδικασία αυτή γινόταν χρησιμοποιώντας ευαίσθητα σημεία στο χάρτη που υπολογίζονταν από προσθαφαιρέσεις μεταξύ της θέσης του Ωροσκόπου, του Ήλιου και του πλανήτη ή της ακμής που επηρέαζε το θέμα που μας ενδιαφέρει. Για παράδειγμα ο Κλήρος του Εμπορίου υπολογιζόταν από την πράξη: Ωροσκόπος συν Ερμής μείον Ήλιος.

Οι Κλήροι που χρησιμοποιούνταν από την αραβική αστρολογία ήταν αρκετοί και δεν έχει νόημα να τους αναφέρουμε όλους εδώ αναλυτικά. Στην πορεία της εξέλιξης υπήρξαν αστρολόγοι που διεύρυναν τη λογική τους, προσθέτοντας Κλήρους χωρίς τη συμμετοχή του Ήλιου ή πιο προσθέτοντας την επίδραση νεοτέρων πλανητών όπως ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας. Έτσι έχουν δημιουργηθεί Κλήροι όπως:

Κλήρος του Γάμου: Ωροσκόπος συν ακμή Έβδομου Οίκου μείον Αφροδίτη.
Κλήρος του Παιδιών. Ωροσκόπος συν Κρόνος μείον Δίας.
Κλήρος του Διαζυγίου: Ωροσκόπος συν Αφροδίτη μείον ακμή Έβδομου.
Κλήρος της Μητέρας: Ωροσκόπος συν Σελήνη μείον Αφροδίτη.
Κλήρος του Πατέρα: Ωροσκόπος συν Ήλιος μείον Κρόνος
Κλήρος του επαγγέλματος: Μεσουράνημα συν Σελήνη μείον Ήλιος (κατά άλλους είναι Ωροσκόπος συν Σελήνη μείον Ήλιος)
Κλήρος της αγάπης: Ωροσκόπος συν Αφροδίτη μείον Ήλιος
Κλήρος ατυχημάτων και κινδύνου: Ωροσκόπος συν Κρόνος – Άρης
Κλήρος του έρωτα: Ωροσκόπος συν Άρης – Ήλιος
Κλήρος των υλικών αγαθών: Ωροσκόπος συν ακμή Δεύτερου Οίκου – κυβερνήτη του Δεύτερου

Ωστόσο κατά τη γνώμη μας αυτό γίνεται κυρίως από μία διάθεση επιστροφής στην παράδοση και σπάνια θα δει κανείς τους Κλήρους σε μία κανονική ερμηνεία χάρτη. Ο μόνος από τους κλήρους που έχει μία σχετικά ευρεία χρήση είναι ο Κλήρος της Τύχης κι αυτό πάλι σαν δευτερεύον στοιχείο ερμηνείας. Ο κλήρος αυτός σχετίζεται με αυτά που μας φέρνει η Σελήνη, ως ένας δεύτερος δείκτης της τύχης (ο πρώτος είναι η ώρα του Ωροσκόπου). Συμβολίζει το σημείο της ευνοϊκής Τύχης στο χάρτη και οι όψεις του ή η θέση του δείχνει κατά πόσον θα υπάρξει τέτοια ευνοϊκή τύχη ή όχι. Αρκετά πιο εκτεταμένη είναι η χρήση του στην Ωριαία Αστρολογία, καθώς χρησιμοποιείται για ωροσκόπια που αφορούν την εύρεση χαμένων αντικειμένων.

Από πλευράς υπολογισμών ο Κλήρος της Τύχης υπολογίζεται ως εξής:

- Ωροσκόπος συν Σελήνη μείον Ήλιος για ημερήσιες γεννήσεις
- Ωροσκόπος συν Ήλιος μείον Σελήνη για νυκτερινές γεννήσεις

Ο αντίστροφος κλήρος από τον Κλήρο της Τύχης, δηλαδή αυτός που υπολογίζεται με τον τύπο:

- Ωροσκόπος συν Ήλιος μείον Σελήνη για ημερήσιες γεννήσεις
- Ωροσκόπος συν Σελήνη μείον Ήλιος για νυκτερινές γεννήσεις

Ονομάζεται Κλήρος της πνευματικότητας κι η λογική είναι ότι, ενώ ο Κλήρος της Τύχης φέρνει υλική ευμάρεια, ο Κλήρος της πνευματικότητας φέρνει πνευματική εξέλιξη.

Η θέση του Κλήρου της Τύχης στο χάρτη ως προς τον Ωροσκόπο είναι πάντα ανάλογη της θέσης της Σελήνης προς τον Ήλιο. Αν για παράδειγμα η Σελήνη ακολουθεί τον Ήλιο, τότε και ο Κλήρος της Τύχης θα ακολουθεί τον Ωροσκόπο. Ομοίως, αν η Σελήνη είναι σε πιο προχωρημένη ζωδιακή θέση από τον Ήλιο, τότε κι ο Κλήρος της Τύχης θα είναι πιο μπροστά από τον Ωροσκόπο.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ωροσκόπο στον Ταύρο στις 12 μοίρες και Ήλιο στον Κριό στις 13 μοίρες, ενώ η Σελήνη του είναι στον Αιγόκερω στις 28 μοίρες, θα περιμένουμε να δούμε τον Κλήρο της Τύχης πριν από τον Ωροσκόπο, καθώς και η Σελήνη είναι πριν τον Ήλιο. Αν υπολογίσουμε τον κλήρο έχουμε:

12 μοίρες Ταύρου = 42 μοίρες (μετρώντας από τη 0 μοίρα Κριού)
13 μοίρες Κριού = 13 μοίρες (μετρώντας από τη 0 μοίρα Κριού)
28 μοίρες Αιγόκερω = 298 μοίρες (μετρώντας από τη 0 μοίρα Κριού)

Κλήρος της Τύχης = 42 + 298 – 13 = 327 = 27 μοίρες Υδροχόου (μετρώντας από τη 0 μοίρα Κριού)

Στην ουσία στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο κλήρος βρίσκεται και με το μάτι αν αφαιρέσουμε από τον Ωροσκόπο το διάστημα Ήλιου – Σελήνης.

Αν οι θέσεις όμως ήταν:

Ωροσκόπος: 12 μοίρες Ταύρου = 42 μοίρες (μετρώντας από τη 0 μοίρα Κριού)
Ήλιος: 28 μοίρες Αιγόκερω = 298 μοίρες (μετρώντας από τη 0 μοίρα Κριού)
Σελήνη: 13 μοίρες Κριού = 13 μοίρες (μετρώντας από τη 0 μοίρα Κριού)

Τότε θα ήταν λίγο πιο περίπλοκα τα πράγματα καθώς η πράξη θα μας έδινε:

Κλήρος της Τύχης = 42 + 13 - 298 = -243

Στις περιπτώσεις αυτές προσθέτουμε 360 μοίρες και το αποτέλεσμα γίνεται:

360 – 243 = 117 μοίρες ή 27 μοίρες του Καρκίνου (μετρώντας από τη 0 μοίρα Κριού).

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν για να κάνουμε τον υπολογισμό με το μάτι θα έπρεπε να προσθέσουμε στον Ωροσκόπο το διάστημα Σελήνης – Ήλιου.

Δεσμοί της Σελήνης – Δεσμοί Πλανητών

Για τους Δεσμούς της Σελήνης μιλήσαμε στο κεφάλαιο με τις όψεις, εκεί όπου εξετάσαμε τις όψεις με τα σημεία του χάρτη. Για χάριν της ενότητας της ύλης μπορούμε απλά να επαναλάβουμε εδώ ότι οι Δεσμοί της Σελήνης αλλά και οι Δεσμοί των υπολοίπων πλανητών βρίσκονται, εάν παρατηρήσουμε τα σημεία τομής της περιφοράς του πλανήτη γύρω από τον Ήλιο με την Εκλειπτική. Στο παράδειγμα των Δεσμών της Σελήνης είχαμε αναφέρει πώς υπολογίζονται αυτοί οι Δεσμοί επισυνάπτοντας το παρακάτω σχήμα:

Υπολογισμός και Σημασία Ειδικών Σημείων στο Χάρτη Iiuiii10

Από πλευράς ερμηνείας είχαμε πει ότι οι Δεσμοί της Σελήνης έχουν απασχολήσει τους αστρολόγους από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες τους απέδιδαν το νόημα του ζεύγους της ηθικής δικαίωσης και του ηθικού χρέους, ενώ οι ινδοί αστρολόγοι τους έδωσαν μία πιο καρμική διάσταση, συνδέοντας τους με τη θεωρία της μετενσάρκωσης που υποστήριζαν. Στη σύγχρονη αστρολογία τους αποδίδεται το νόημα του ζεύγους Δία / Κρόνου στη λογική της αντιπαραβολής της εξωστρέφειας και των ευκαιριών και της καλής τύχης με τις υποχρεώσεις, το καθήκον και τις δυσκολίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ερμηνεία τους ο σπουδαστής μπορεί να ανατρέξει στην ενότητα των όψεων ή στην ενδεικτική βιβλιογραφία.

Η Κορυφή (Vertex)

Η Κορυφή ή Vertex είναι μία άλλη μορφή ωροσκόπου που από πολλούς ονομάζεται και μεταφυσικός ωροσκόπος. Υπολογίζεται σχετικά εύκολα, αν ακολουθήσουμε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω. Η σημασία του έχει να κάνει περισσότερο με τη διέξοδο που δίνουμε στη δημιουργικότητα μας. Θεωρείται σημαντικό κυρίως όταν δέχεται διελεύσεις γιατί σηματοδοτεί αλλαγές σε εργασία, που έχουν σα σκοπό όχι τόσο την καλύτερη εξέλιξη στην καριέρα, πράγμα που θα συνδεόταν με το Μεσουράνημα, αλλά την καλύτερη έκφραση της δημιουργικότητας.

1) Αφαιρούμε το γεωγραφικό πλάτος του τόπου γέννησης από το 90.
2) Αν το αποτέλεσμα για το πλάτος είναι αρνητικό, προσθέτουμε στην πράξη 180 μοίρες.
3) Σημειώνουμε την ακμή του 4ου οίκου του χάρτη μας και την θέτουμε στην θέση του Μεσουρανήματος.
4) Με το νέο γεωγραφικό πλάτος βλέπουμε την οικοθεσία έχοντας ως οδηγό το νέο Μεσουράνημα.
5) Η ακμή του νέου ωροσκόπου είναι η θέση του Vertex.

Από άλλους μελετητές το Vertex θεωρείται σημαντικό στις συναστρίες γιατί υποδηλώνει το σημείο έκφρασης της σεξουαλικής δημιουργικότητας κι όταν οι πλανήτες του ενός συντρόφου αγγίζουν το Vertex του άλλου λειτουργούν ως εκπληρωτές ή αρνητές των βαθύτερων επιθυμιών του. Ίσως ο λόγος που συνδέεται το Vertex με το σεξ όμως να είναι κι η οικοθεσία του, καθώς η θέση του είναι πάντα σε έναν από τους οίκους 5 έως 8. Δεδομένου ότι τρεις από τους τέσσερις αυτούς οίκους, ο 5ος, ο 7ος και ο 8ος, σχετίζονται με τις σχέσεις ή το σεξ, πιθανόν η συχέτιση αυτή να έχει προκύψει εξαιτίας αυτής της οικοθεσίας.

Συμπληρωματικό του Vertex θεωρείται το αντίθετο σημείο του, το Antivertex, το οποίο από ό,τι λέγεται λειτουργεί πιο υποσυνείδητα.

Ο ισημερινός ωροσκόπος (Equal Ascendant)

Ονομάζεται και Ανατολικό Σημείο (East Point). Eίναι ένα σημείο με ελάχιστες αναφορές στη βιβλιογραφία και διαφορετική προσέγγιση από τις διάφορες αστρολογικές σχολές. Στην Uranian Αστρολογία (δες ιστοσελίδες βιβλιογραφίας) θεωρείται θεωρείται αρνητικής επίδρασης σημείο που απορροφά την ενέργεια ενός πλανήτη. Αντίθετα στη Δυτική αστρολογία αφορά κυρίως ένα σημείο της προσωπικότητας μας που λέγεται ότι έχει σχέση με τις σχέσεις μας, όταν λειτουργούμε δημόσια. Η ερμηνεία αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά μας προς το οικείο περιβάλλον που συμβολίζεται από τον Ωροσκόπο.

Από πλευράς υπολογισμών ο ισημερινός ωροσκόπος δεν είναι τίποτα άλλο στην ουσία παρά η μοίρα που ανατέλλει (θα ήταν ο ωροσκόπος) αν είχαμε γεννηθεί στον Ισημερινό. Με το σύστημα οικοθεσίας Μερίντιαν που λαμβάνει υπ’ όψη τον Ισημερινό, ο ωροσκόπος βρίσκεται εκεί στον καθένα μας.

Το σημείο αυτό επίσης δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς για να ξέρουμε ακριβώς με τι συγχρονίζεται. Έτσι χρειάζεται προσοχή και περίσκεψη στη χρήση του και παρακολούθηση της βιβλιογραφίας.

Η Λίλιθ ή Μαύρη Σελήνη

Η Λίλιθ ή Μαύρη Σελήνη είναι ένα σημείο στο γενέθλιο χάρτη που περιέχει κάποια δυναμική ανάλογη άλλων σημείων όπως το Vertex ή ο ισημερινός ωροσκόπος. Είναι στην ουσία μία πύλη εξόδου ψυχικής ενέργειας και έχει σημασία η μελέτη της για τους συγκεκριμένους τομείς που λέγεται ότι διοχετεύει αυτή την ενέργεια.

Αστρονομικά η Λίλιθ ορίζεται από την περιστροφή της Σελήνης γύρω από τη Γη. Πιο συγκεκριμένα, η Σελήνη καθώς περιστρέφεται γύρω από τη Γη ασκεί πάνω της μία μικρή έλξη. Αυτό έχει σα συνέπεια η περιστροφή να μη γίνεται αποκλειστικά από τη Σελήνη γύρω από τη Γη, αλλά στην πραγματικότητα περιστρέφεται αδιόρατα και η Γη γύρω από ένα σημείο λίγο πιο πάνω από τον πυρήνα της. Το πολικό σημείο αυτής της θέσης είναι το σημείο της Μαύρης Σελήνης. Ας το δούμε αναλυτικά στο σχήμα.

Υπολογισμός και Σημασία Ειδικών Σημείων στο Χάρτη Iiiii10

Από πλευράς ερμηνεία η Λίλιθ συμβολίζει την πλουτώνια πλευρά της γυναικείας φύσης. Ο εβραϊκός μύθος που μιλάει γι’ αυτήν λέει ότι δημιουργήθηκε στην αρχή πριν την Εύα, αλλά δε δέχτηκε να υποταχθεί σεξουαλικά στον Αδάμ και εξορίστηκε από τον Παράδεισο. Έτσι, ενώ η Εύα δείχνει τη φωτεινή πλευρά της Σελήνης που ετεροκαθορίζεται από τον Ήλιο, η Λίλιθ (που δε φωτίζεται) δείχνει τη σκοτεινή πλευρά της με όλους τους ανομολόγητους πόθους και επιθυμίες.

H σημασία της Λίλιθ είναι σχετικά αμφιλεγόμενη ακόμα μεταξύ των αστρολόγων. Άλλοι τη θεωρούν κανονικό σημείο και εξετάζουν τις όψεις της με τους πλανήτες, όπως εξετάζουν τις όψεις των Δεσμών, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι δευτερεύουσας χρησιμότητας και την εξετάζουν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Από τη δική μας παρατήρηση έχει προκύψει η άποψη ότι οι όψεις της Λίλιθ με τον Ήλιο σε ένα ανδρικό ωροσκόπιο είναι αρκετά σημαντικές για τον άνδρα γιατί δείχνουν την περίπτωση που στη ζωή του εισέρχονται μοιραίες γυναίκες που τον «καταστρέφουν». Αντίθετα σε ωροσκόπιο γυναίκας αντίστοιχες όψεις είναι δυνατό να δείχνουν μία τάση της γυναίκας να παίρνει αυτό το ρόλο της «μοιραίας» που καταστρέφει τη ζωή των αντρών. Πάντως σίγουρα όψεις της Λίλιθ σε συναστρίες δείχνουν μία τάση εμπλοκής αντίστοιχη αυτής του Πλούτωνα, μόνο που αυτό που εξετάζεται εδώ κυρίως είναι ο ρόλος της γυναίκας.

Βιβλιογραφία

1. The Modern Textbook of Astrology, Margaret Hone, 1995, L.N.Fowler & Co Ltd
2. Δικτυακοί τόποι που επισυνάπτονται

Δικτυακοί Τόποι – Σημεία περαιτέρω μελέτης

 1. 1. Equal Ascendant, Χρήστος Παίζης, ]http://209.85.129.132/search?q=cache:4AZNgczBoycJ:www.myhoroscope.gr/17-%25EF%25DF%25EA%25EF%25E9-%25F9%25F1%25EF%25F3%25EA%25FC%25F0%25EF%25F2-%25F4%25FD%25F0%25EF%25E9-%25F9%25F1%25EF%25F3%25EA%25FC%25F0%25EF%25F5/781-equal-ascendant-3.html+%22equal+ascendant%22&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr
  2. The East Point and the Antivertex, http://www.ccrsdodona.org/m_dilemma/1983/vir/epav.html
  3. Vertex, όταν πρέπει να προσέχεις τι εύχεσαι, Σωκράτης Παπαγεωργίου, http://www.horoscope.gr/index.php/astrology/93-vertex------
  4. Vertex, ή αλλιώς ο μεταφυσικός ωροσκόπος και οι βαθύτερες ανάγκες μας, Χρήστος Παίζης, http://209.85.129.132/search?q=cache:ADRdXeO_TUIJ:www.anew.gr/astro_articles/article.php%3Faid%3D167+Vertex&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr
  5. Οι Αραβικοί Κλήροι, http://www.astro.gr/astrology/lessons/arab.htm
  6. Arabic Parts Calculator, http://www.noendpress.com/pvachier/arabicparts/index.php
  7. Sensitive points, http://wiki.astro.com/astrowiki/en/Sensitive_Point
  8. Μαύρη Σελήνη – Λίλιθ, Ρένα Μεντάκη, http://www.myhoroscope.gr/16-πλανήτες-και-πλανητοειδείς/4764-μαύρη-σελήνη-λίλιθ.html
  9. Μαύρη Σελήνη ή Λίλιθ, Λίλιαν Σίμου, http://www.myhoroscope.gr/69-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1-%EA%E1%E9-%E5%F1%F9%F4%E9%EA%DD%F2-%F3%F7%DD%F3%E5%E9%F2/7-%EC%E1%FD%F1%E7-%F3%E5%EB%DE%ED%E7-%DE-%EB%DF%EB%E9%E8-%F0%E1%E8%EF%F3-%EA%E1%E9-%E5%EB%EE%E7-3.html
  10. Lilith, the Dark Moon, http://www.astro.com/astrology/in_lilith_e.htm?cid=eiofilejxCcpP-u1251966228]http://www.astro.com/astrology/in_lilith_e.htm?cid=eiofilejxCcpP-u1251966228

Σημείωση: Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από την ύλη των μαθημάτων αστρολογίας του συγγραφέα. Τα πνευματικά δικαιώματα της ύλης ανήκουν στον ίδιο και έχουν κατοχυρωθεί με κατάθεση σε συμβολαιογράφο.
vpapadolias
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1061
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 48
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης