Το ωροσκόπιο της πόλεως των Αθηνών

Πήγαινε κάτω

Το ωροσκόπιο της πόλεως των Αθηνών Empty Το ωροσκόπιο της πόλεως των Αθηνών

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Τρι Μαρ 30, 2010 10:44 am

Αναδημοσίευση από το http://timelife.blog.com/ με την άδεια του συγγραφέα...

Αυτός είναι ο πρώτος δημοσιευμένος χάρτης της πόλης των ΑΘΗΝΩΝ, της 18.09.1834, δεκτικός σε σενάρια, ωροσκόπου, οικοθεσιας κλπ, λογω αγνώστου ώρας φυσικά.

Αλλά απ ότι φαίνεται είναι ο ένας και επίσημος χάρτης της Αθήνας, εναντιθεση με τον χάρτη της Ελλάδας που έχει πολλές ημερομηνίες «γέννησης».

Image hosted by servimg.com

Σύμφωνα με τις πηγές το Ναύπλιο έπαυσε να είναι Πρωτεύουσα της Ελλάδας με το Β.Δ. 18/30 Σεπτεμβρίου 1834, που υπογράφτηκε από την Αντιβασιλεία Αρμανσμπέργκ Κόμπελ και Εύδεκ, με αποτέλεσμα ο Βασιλιάς Όθωνας να εγκατασταθεί στη νέα Πρωτεύουσα την Αθήνα

Η απόφαση για τον ορισμό της μελλοντικής ελληνικής πρωτεύουσας, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Προσωπικότητες της εποχής, πολιτικοί, αλλά και εξειδικευμένοι επιστήμονες (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι κ.ά.) πήραν μέρος στη συζήτηση που ακολούθησε, προσπαθώντας να επηρεάσουν τις εξελίξεις και την τελική απόφαση.
Οι πόλεις που προτάθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η Κόρινθος, τα Μέγαρα, ο Πειραιάς, το Άργος, καθώς και το Ναύπλιο - η μέχρι τότε πρωτεύουσα της χώρας.
Τελικά, η πλάστιγγα έγειρε προς την Αθήνα, η οποία το Σεπτέμβριο του 1834 ανακηρύχθηκε επίσημα σε «Βασιλική καθέδρα και πρωτεύουσα». Οι λόγοι που οδήγησαν στο να πάρει τελικά η Αθήνα το «χρίσμα», έχουν να κάνουν με την ένδοξη ιστορία της ως λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (την απόφαση πιθανότατα επηρέασε ο βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος, ο οποίος ήταν γνωστός αρχαιολάτρης).

Image hosted by servimg.com

Παρατηρούμε λοιπον τα εξής.

Α) Επί του “Γενεθλίου”

1) (Και) η Νεοελληνική Αθήνα είναι Παρθένος!

Αυτό τα λέει όλα. Και ο Πτολεμαίος μάλλον δικαιώνεται, έτσι χιουμοριστικά, όπως μόνο η ιστορία ξέρει να δικαιώνει!

2) ΤΑΥ τετράγωνο Ηλίου - Ερμή στην Παρθένο (Εργασία και “χαρά”, το σήμα κατατεθέν της ζωής στην Αθήνα) με τον Άρη στους Διδύμους (εριστικοτητα, φαφλατισμος και άγχος στις μετακινήσεις και στην καθημερινότητα) και την σελήνη στους Ιχθείς (ανοργανωσιά, άναρχη δόμηση και χάος), τελευταίες μοίρες μεταβλητών.

Σε συνδυασμό με τον Δια στους δίδυμους (ίσως η πόλη με τα πιο πολλά οχήματα στην Ευρώπη) αναδεικνύει το χαοτικό πολεοδομικό της σύμπλεγμα, το τεράστιο κυκλοφοριακό της πρόβλημα και την τρομακτική ηχορύπανση.

Η Παρθένος του μέτρου και της πρακτικότητας, δυστυχώς βάλλεται πολύ σ αυτόν τον χάρτη.

3) Ο Κρόνος στο Ζυγό, σε αντίθεση με τον Πλούτωνα στον Κριό αναδεικνύει τον κοινωνικό ελιτισμό της Αθήνας (Λαός και Κολονακι): Μοναξιά και κοινωνικές σχέσεις οπού κυριαρχεί το συμφέρον, υποκριτικά χαμόγελα και παγωμένα και επιφυλακτικά συναισθήματα. Ο πληθυντικός της απόστασης και η αστική ευγένεια ως μέσα απόστασης, επίδειξης και σνομπισμού.

Η αντίθεση του Κρόνου με τον Πλούτωνα στον Κριό τονίζει την επιθετικότητα που είναι ευδιάκριτη σε αρκετές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής της πόλης, αλλά και την κυριαρχία της Αθήνας έναντι των άλλων ελληνικών πόλεων (φαινόμενο υπέρ-συγκέντρωσης-υδροκεφαλισμού).

****************************************************

Β) Επί των ιδιαιτέρως ενδιαφερόντων διελεύσεων και προόδων του χάρτη…

Παρατηρούμε πρώτα πρώτα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να εκτυλίσσονται τον Δεκέμβριο του 2008, όταν και η πόλη έγινε…αποκαΐδια! Ο Χάρτης της Αθήνας πήρε και αυτός φωτιά…

1) SECONDARY DIRECTIONS: προοδευμένος Ουρανός και Χείρων 45 και Κρόνος και Δήμητρα 180 με γενέθλιο Πλούτωνα..

2) ΤRANSITS : Διελαύνων Πλούτωνας αντίθεση γεν. Άρης (Βία, Καταστροφή) και διελαύνων Κρόνος σε σύνοδο με Ήλιο και Ερμή …

3) SOLAR ARC Άρης (από 25 μοίρα τοξότη, αναδεικνύοντας τόσο τις ιδεολογικές συγκρούσεις με το νόμο όσο και το θέμα του πλιάτσικου που ακολουθησε στο κέντρο της πόλης από λαθρομετανάστες) σε τετράγωνο με γενέθλιο Ήλιο και Ερμή στις 25 Παρθένου. Πιο κοντινός συνδυασμός από τον Ήλιο-Άρη που να παραπέμπει σε βία και εμπρησμούς δε νομίζω να υπάρχει. Ο Χάρτης μιλαει άπταιστα και καθαρά.

Επιπλέον τον Δεκέμβριο του 2008, είχαμε SA PLUTO (135) και SA CERES (45) = NATAL URANUS. (Τα επεισοδια και η δημοσιότητα που αυτα πήραν παγκοσμίως). Τέλος SA CHIRON = 135 NATAL PLUTO.

Φυσικά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαμε Δια στην Παρθένο, σε σύνοδο με Ήλιο και Ερμή του χάρτη της πόλεως!

Καλορίζικος λοιπόν και καλομελετητος.

(P.S.) : κυκλοφορεί και η ημερομηνία 29 Ιουνίου 1833, αλλ’α απ’ οτι φαίνεται, η οριστική και τυπική μεταφορά της πρωτεύουσας έγινε το 1834)posted by Tilevoas