Έμινεμ - το πορτραίτο ενός gangsta rapper on the road to production

Πήγαινε κάτω

Έμινεμ - το πορτραίτο ενός gangsta rapper on the road to production

Δημοσίευση από vpapadolias Την / Το Δευ Δεκ 20, 2010 1:20 am

Image hosted by servimg.comΛίγο καιρό πριν είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με το ωροσκόπιο του συγκεκριμένου τραγουδιστή του hip hop. Με αφορμή κάποια βίντεο που κυκλοφορούσαν στο Youtube που έδειχναν τραγούδια του Έμινεμ με καλλιτέχνες νέας κοπής όπως ο Λιλ Γουέιν (που εμφανίστηκε στο προσκήνιο κυρίως μετά την Τυφώνα της Νέας Ορλεάνης) μπήκα στο τριπάκι να δω γιατί ο Έμινεμ εμφανιζόταν με νέους τραγουδιστές ξαφνικά, ενώ μέχρι τότε τον ξέραμε κυρίως σόλο. Κοινά βίντεο υπήρχαν και με τη Rihanna και με άλλους τραγουδιστές, σα να φαινόταν ξαφνικά ότι ο Έμινεμ το πήγαινε κάπου αλλού.

Στην Ελλάδα ο Έμινεμ έγινε κυρίως γνωστός από την ταινία του 8th mile και το τραγούδι - επιτυχία που τη συνόδευε, το Lose Yourself.Όπως και σε παλιότερες περιπτώσεις (με τα συγκροτήματα της Pop-Rock της δεκαετίας του '80 για παράδειγμα) το Lose Yourself για να γίνει τόσο ευρέως αποδεκτό έπρεπε να θυσιάσει τη σκληρή hip hip και να γίνει πιο λυρικό.

Στην ουσία εκείνη ήταν και η γνωριμία του ευρέως ελληνικού κοινού με τον Έμινεμ, καθώς η ξένη hip hop και λόγω διαλέκτου δεν είναι εύκολο να περάσει σε κοινό που δεν είναι αμερικάνικο.

Ο Έμινεμ είναι αλήθεια αστρολογικά έχει όλα τα εχέγγγυα να απευθυνθεί σε ευρύ κοινό. Αν και η ημ/νία γέννησης του δεν είναι με ακρίβεια γνωστή (άλλοι τον τοποθετούν το 1972, άλλοι το 1973), το σίγουρο είναι ότι σε όλα τα πιθανά του ωροσκόπια υπάρχουν δύο συνισταμένες:

1. Ένας Ήλιος σε σύνοδο με Ουρανό
2. Μία Σελήνη χτυπημένη, άλλοτε από Ουρανό/Πλούτωνα κι άλλοτε από τον Κρόνο

Κατά την προσωπική μου άποψη όπως δημοσίευσα και προ λίγου καιρού στο www.astro-journal.blogsot.com o Έμινεμ δείχνει πιο πιθανό να έχει γεννηθεί το 1972. Ο γενέθλιος χάρτης του (σε ηλιακή μορφή) θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να έχει την παρακάτω μορφή.

Image hosted by servimg.com

Στο χάρτη λοιπόν παρατηρούμε όπως είπαμε τη σύνοδο Ήλιου/Ουρανού, που τον χαρακτηρίζει, αλλά και τον Άρη να βρίσκεται στο μεσοδιάστημα Ουρανού/Πλούτωνα, στοιχεία που μας δείχνουν ένα άτομο πολύ ανεξάρτητο, με διάθεση να σπάσει αυγά στη ζωή του και να κάνει μεγάλες τομές.

Ο Ερμής στο Σκορπιό (ο μόνος πλανήτης στα νερά) δηλώνει το όπλο του Έμινεμ στο να βγάζει τα συναισθήματα του, που είναι ο «σκληρός» στίχος. Η θέση του Ερμή είναι επίσης ίδια στο χάρτη του 1973, απλά σε διαφορετική μοίρα.

Η Σελήνη του δε γνωρίζουμε με ακρίβεια σε ποια θέση είναι λόγω έλλειψης ώρας. Ωστόσο η θέση της μέσα στη μέρα μπορεί να κυμαίνεται περίπου από τις 15 ως τις 27 μοίρες του Υδροχόου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι σίγουρο ότι κάνει σίγουρα κάποιες σκληρές όψεις είτε με τον Πλούτωνα είτε με τον Ουρανό και τον Άρη. Στο χάρτη του 1973 βρίσκεται σε σύνοδο με τον Κρόνο, οπότε σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία δύσκολη παιδική ηλικία.

Προσωπικά θεωρώ πιο πιθανό το χάρτη του 1972, καθώς το βασικό πρόβλημα της μητρικής παρουσίας στη ζωή του Έμινεμ δεν είναι οι υψηλές απαιτήσεις, όπως θα περίμενα από μία σύνοδο Σελήνης/ Κρόνου, αλλά η μητρική απουσία, όπως θα περίμενα από μία όψη Σελήνης/Ουρανού.

Η σχέση του με τη μητέρα του είναι πάντως έτσι κι αλλιώς μία σχέση καταστροφική (πλουτώνια; ) καθώς αυτός τη βρίζει στα τραγούδια του μέσα από τους στίχους, ενώ εκείνη τον σέρνει στα δικαστήρια γιατί την προσβάλλει και τη χρησιμοποιεί για να κάνει πωλήσεις.

Ένα άλλο θέμα δε που συχνά εμφανίζεται στους στίχους (αλλά και στην εν μέρει αυτοβιογραφική ταινία του 8mile) είναι το θέμα της «γελοιοποίησης» από το κατεστημένο των άλλων (από τους συμμαθητές, από το μαύρο «κατεστημένο» της χιπ χοπ, κλπ), κλασσικό θέμα εμπλοκής Χείρωνα, ο οποίος στο γενέθλιο χάρτη του αγγίζει το μεσοδιάστημα Άρη/Ουρανού.

Αν και ο Έμινεμ έχει κάνει εκατομμύρια πωλήσεις, στις κριτικές στο διαδίκτυο ακόμα δεν είναι σαφές, εάν είναι αποδεκτός ως "καλλιτέχνης" ή απλά ένας άναρχος "επαναστάτης". Το αναφέρω αυτό γιατί η έννοια της "Τέχνης" είναι κάτι διαφορετικό από την έννοια του κοινωνικού μηνύματος. Καθένας που αναδεικνύει ένα κοινωνικό μήνυμα (και κάνει πωλήσεις επ' αυτού) δε σημαίνει ότι είναι καλλιτέχνης.

Η Amy Winehouse για παράδειγμα ή άλλες παλιές ντίβες της μπλουζ είχαν εξίσου καταστροφική ζωή, όμως είχαν μία φωνή θεϊκή που δεν μπορούσε κανείς να αρνηθεί ως δείγμα της καλλιτεχνικής τους ιδιότητας.

Ο Έμινεμ (και λόγω του είδους της μουσικής που είχε διαλέξει) θα μπορούσε να θεωρηθεί καλλιτέχνης μόνο από την αξία των στίχων του. Στίχοι, που η αλήθεια είναι λένε μεγάλες αλήθειες και σκληρές, αλλά πόσο μπορεί ο ίδιος να τις υποστηρίξει με τη ζωή του είναι το ζήτημα. Γιατί, αν αποπειράσαι να δολοφονήσεις τη γυναίκα σου και το παιδί σου, είναι λίγο δύσκολο να γίνεις πιστευτός ότι υποστηρίζεις κοινωνικά μηνύματα για την κακοποίηση στο σχολείο. Αυτή η "διπλή" προσωπικότητα είναι δύσκολα ανεκτή, κυρίως στο χώρο του hip hop, γι' αυτό και οι κριτικές από άλλου μικρότερου βεληνεκούς ράππερς στο διαδίκτυο είναι ανελέητη.

Το σίγουρο όμως είναι ότι όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι με Δία στον Αιγόκερω ο Έμινεμ, έχει ισχυρούς φίλους, ανθρώπους που τον στηρίζουν και στους οποίους μπορεί να βασίζεται για να μείνει στην κορυφή. Άλλωστε και η ανάδειξη του στο προσκήνιο, χάρις σε ένα τέτοιο άνθρωπο έγινε, τον πασίγνωστο στους hip hop κύκλους, Dr Dre, μουσικό παραγωγό με ουκ ολίγες επιτυχίες στο παρελθόν με ημι-παράνομους πλην διάσημους ράππερς και "πατέρα" κατά πολλούς της gangsta hip hop.

Εάν επαγγελματικά, κατάφερε να βρει το μέντορα του, ο Έμινεμ, οικογενειακά τον περιμένουν πολλές ταλαιπωρίες. Εάν ο χάρτης του '72 είναι σωστός, τότε η οικογενειακή ζωή του Έμινεμ θα περνάει γενικά από σαράντα κύματα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς γενικότερα μία Σελήνης σε όψεις με Άρη, Ουρανό και Πλούτωνα. Και η Σελήνη στον Υδροχόο δείχνει να είναι επίσης μία Σελήνη υπερβολικά ανοικτή, που βιάζεται να κοινοποιήσει το συναίσθημα της με όλο τον κόσμο, αδυνατώντας να κρατήσει μία αίσθηση ιδιωτικότητας.

Από φέτος όμως το καλοκαίρι όμως ο Έμινεμ φαίνεται να δέχτηκε τη θετική επίδραση του Κρόνου στο Ζυγό. Η είσοδος αυτή, αν για άλλους προκαλεί δυσκολίες, για τον ίδιο, που είναι τόσο φευγάτος από την επίδραση του Ουρανού, μάλλον θα πρέπει να αποτέλεσε μία πολύτιμη υποστήριξη. Το τρίγωνο με το γενέθλιο Κρόνο, η ενεργοποίηση του μεγάλου τριγώνου στον Αέρα και η γείωση της Σελήνης του ίσως βοήθησαν και βοηθήσουν να βάλει μία τάξη στα πράγματα και τη ζωή του γενικότερα.

Σε αυτό ίσως βοήθησε και η παρουσία της προοδευτικής του Σελήνης στον Καρκίνο, που σηματοδοτεί και μία "οικογενειακή" περίοδο γι' αυτόν τα τελευταία 2 με 2,5 χρόνια.

Image hosted by servimg.com

Από την άλλη, αν η προοδευτική του Σελήνη μπει στο Λέοντα την επόμενη χρονιά όπως φαίνεται, μάλλον θα έχει μεγάλη αναγνώριση και ενδεχομένως θέση "αφεντικού" σε κάποιες καταστάσεις. Αν έχει μπει ήδη στο Λέοντα, ίσως δικαιολογείται και το "promotion" που κάνει σε άλλους τραγουδιστές αλλά και το δυναμικό come back του.

Οικονομική ευμάρεια είναι επίσης στο πρόγραμμα με αυτή τη Σελήνη, τόσο, που σε συνδυασμό με το τρίγωνο του Δία με την προοδευτική θέση του Ήλιου του και την αντίθεση με τη γενέθλια ίσως σημαίνει και μία αίσθηση "αλαζονείας" από την υπερβολική και εύκολη επιτυχία.

Η επιτυχία κι η αλαζονεία ίσως κορυφωθούν σε ένα μεθύσι φήμης και κατάχρησης, καθώς αντικρίζουμε την πρόοδο Ήλιου/Ποσειδώνα που τον αναμένει κυρίως το 2012, αλλά θα ξεκινήσει το 2011. Από μία άποψη ευτυχώς λοιπόν που φέτος και του χρόνου θα υφίσταται και την σταθεροποιητική επίδραση του Κρόνου, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε ο καλλιτέχνης να μπει σε ένα κύκλο καταχρήσεων, όπως συμβαίνει συνήθως με όλους τους διάσημους του είδους του, όταν φτάσουν στο απόγειο της δόξας τους.
avatar
vpapadolias
Πολύ έμπειρο μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 1012
Ημερομηνία εγγραφής : 15/10/2009
Ηλικία : 47
Τόπος : Αθήνα

http://astro-journal.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης